Европейските акции се търгуват на 1-месечен връх

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 03.09.2020

15:48 | 3 септември 2020
Обновен: 16:19 | 3 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските акции поскъпват до най-високите си нива от повече от месец. Основна предпоставка за ръстовете е пакетът от стимули на френския президент, целящ рестартиране на икономиката на Франция. Еврото и суровините поевтиняват. Това заяви Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

“По света ралито при акциите набира скорост. През изминалия ден американският S&P 500 се повиши с 1,5% и  постига поредния рекорд, а японските акции се търгуват на най-високо си ниво от февруари насам".

Потс каза, че еврото поевтинява до 1,18 за долар на фона на сигнали, че ЕЦБ е загрижена за силата на общата валута. Американският долар поскъпва спрямо основните валути.

„Възстановяването на еврозоната губи инерция в средата на третото тримесечие. Показалите за бизнес активността показват свиване в Италия и Испания. Промишленото производство нараства през август, а по-големият сектор, този на услугите, отчита незначителен ръст.“

Потс коментира, че данните за слабо представяне на еврозоната са друг тревожен знак за ЕЦБ. Централните банкери ще се срещнат следващата седмица, но все още не е ясно дали има консенсус за допълнителни стимули.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.