Идва ли краят на поскъпването на имотите в Швеция

Ръст от над 100% на цените на имотите за последните 10 години

10:46 | 30 май 2016
Обновен: 10:48 | 30 май 2016
Шведски крони. Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg News
Шведски крони. Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg News

Намирането на имот в столицата на Швеция – Стокхолм - става все по-трудно, като дори Spotify се оплаква от това. Продължителен период на ниски лихви, придружен с хронични дефицит на имоти, доведе до ръст в цените на имотите до безпрецедентно високи нива, а заедно с това и до по-висока задлъжнялост сред хората, пише Bloomberg.

През последните 10 години цените на апартаментите в Швеция са се увеличили над два пъти.

Сега обаче има признаци, че цените на имотите достигат пика си и дори може да тръгнат надолу. Това казва Ян Ирфелт, анализатор в най-големия ипотечен кредитор в Швеция – Swedbank. По думите му нивото на доходите на хората, които те изплащат по ипотечните си вноски, е на „критични нива“. Просто хората вече не мога да си позволяват имотите, казва Ирфелт.

„Дори и при тези нива на лихвите не можем наистина да станем свидетели на ръст в цените“, каза Ирфелт.

Ако лихвите се покачат и хората започнат да плащат повече по своите ипотеки след по-строгите правила по амортизация на заемите, влизащи в сила от 1 юни, сметките просто не излизат. „Единственото нещо, което може да оправдае ситуацията е спад в цените“, коментира Ирфелт.

Изключително разхлабената парична политика на Шведската централна банка доведе до спад в цените на ипотеките от 25% през последните 18 месеца. Лихвите, които се предлагат на хората, които в момента търсят имот в Швеция обаче спряха да падат, което е още един признак, че пазарът може да започне да изстива.

С увеличаването на цените на имотите логично и задлъжнялостта на шведите започна да расте сериозно. Комисията по финансов надзор иска да ограничи нивото на дълга, което домакинствата могат да поемат, до 600% от доходите им. Данните показват, че 26% от домакинствата могат да надхвърлят тази граница.

Вижте повече за шведската икономика във видеото: