Перспективите за еврото при вдигане на лихвите от Фед

Залозите за увеличение на лихвите до края на годината скочиха до 68%

15:12 | 10 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Бик и мечка пред Frankfurt Stock Exchange, Германия - снимка: Martin Leissl/Bloomberg
Бик и мечка пред Frankfurt Stock Exchange, Германия - снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Еврото се търгува между печалби и загуби, тъй като инвеститорите претеглят какво ще е влиянието от потенциално увеличение на лихвения процент през декември.

Европейската валута се задържа почти без промяна, като се търгуваше до шест месечно дъно, след като американската икономика добави нови 271 000 работни места, което увеличи шансовете, че Федералният резерв ще вдигне основния си лихвен процент през декември. Безработицата спадна до 5%, което е най-ниското ниво от 7 г. Средното почасово възнаграждение през последните 12 месеца се покачи най-много от 2009 г. насам, според доклада на бюрото по труда изнесен в петък, 6 ноември.

Силните икономически данни дават възможност на централните банкери от Фед да затегнат монетарната си политика на следващото заседание на FOMC през декември.

Еврото падна с 5%, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви на 22 октомври, че управителите ще преразгледат програмата си и евентуално вливане на нов транш парични стимули през декември, с цел повишаване на инфлацията. Натискът върху европейската валута продължи и след изявлението на Йелън от 28 октомври, като доларът достигна 12-седмичен връх.

Залозите за увеличение на лихвите до края на годината скочиха до 68%, в сравнение с 35% на 28 октомври.

"Ако мислите, че ще видите евро-долар на значително по-ниски нива, трябва ЕЦБ да понижи лихвеният процент, а Фед да го повиши", заяви Кит Джъкис, стратег в Societe Generale SA в Лондон, в интервю за предаването "On The Move" по Bloomberg TV с Манус Кранни.

Еврото отбелязва спад от над 8%  спрямо пика за август от 1.1713 долара. Негативният тренд продължи, като бяхме свидетели няколко пъти на срив на европейската валута, поради изявления на централните банкери за евентуална промяна в монетарната си политика.

Обединената валута се търгуваше на червена територия на 10 ноември, като отбеляза понижение за деня от 0.6%, падайки под 1.07 долара за евро. Към 16:30 часа еврото се търгуваше на 1.0683 долара.