Трите най-поевтинели и най-поскъпнали акции в S&P 500

S&P сложи край на 5-седмичен ръст

13:22 | 25 март 2016
Обновен: 13:28 | 25 март 2016
Най-поскъпналите и най-поевтинелите акции в S&P 500 на 24 март
Най-поскъпналите и най-поевтинелите акции в S&P 500 на 24 март

Последната търговска сесия преди почивните дни в САЩ завърши на негативна територия, като основният индекс S&P 500 загуби 0,04%. По този начин приключи и 5-седмичната серия ръстове на индекса, с която той успя да изтрие загубите от началото на годината.

Въпреки че на 24 март акциите в САЩ като цяло почти не реагираха, което е видно от пренебрежимо ниския спад от 0,04%, ценните книжа на някои определени компании регистрираха сериозни спадове и поскъпвания, движени от корпоративни новини.

Най-сериозно поскъпване отчете производителят и търговец на дрехи и обувки PVH. Компанията е собственик на известни марки като Calvin Klein и Tommy Hilfiger. Тя отчете по-добри от очакваните финансови резултати за четвъртото тримесечие на фискалната година, като продажбите на  Calvin Klein в САЩ растат с 18%. По-добрите резултати накара компанията да подобри и прогнозите си за първото тримесечие на новата финансова година, като тя очаква печалба на акция от $1,42. В резултат на това акциите на PVH поскъпнаха със 7,60% и ще прекарат почивните дни на върха в класацията на най-поскъпналите акции в S&P 500.

На второ място по поскъпване остава Staples – ритейлър на офис оборудване, мебели и технологии, като ръстът там е в размер на 7,01%. Поскъпването се дължи на  това, че федерален съдия критукува Федералната комисия по търговията за опит да използва информация от директор на Amazon, която подкрепя делото, блокиращо опита на Staples да придобие конкурента Office Depot.

Сериозно поскъпване регистрираха и акциите на Accenture – компания, предлагаща в консултантски услуги в секторите на мениджмънта и технологиите. Те отбелязаха ръст от 6,17%, движени от силни резултати за второто тримесечие на фискалната година.

На обратния полюс са акциите на PayPal(спад от 3,95%), Seagate(спад от 4,51%) и Williams Cos(поевтиняване от 5,60%).

При компанията за онлайн разплащания причината е новината, че до края на годината Apple ще въведе услугата Apple Pay за браузъри на мобилни устройства. 30% от плащанията през PayPal се правят чрез мобилни устройства и конкуренцията на Apple е сериозна заплаха.

Компанията за производство на хард дискове, изчислителни приложени и системи за бекъп на данни е жертва на поевтиняване на акциите си от пика им през 2015 насам. Заплахата от новите SSD – статични дискови устройства – натежава върху акциите ѝ.

Компанията за енергийна инфраструктура Williams Cos регистрира най-сериозния спад в целия индекс S&P 500, като той достигна 5,6% след като Energy Transfer каза, че увеличението в приходите от придобиването на компанията ще е със $170 млн. по-ниско спрямо предварително заявеното, като новият синергичен ефект се оценява на $2 млрд.