Идва ли краят на поскъпването на златото

След силния старт на годината благородният метал ограничи печалбите и дори поевтинява

17:47 | 23 март 2016
Обновен: 17:48 | 23 март 2016
Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg
Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

След впечатляващия старт на годината за златото, който изстреля благородния метал с 20% нагоре, от 10 март цената му се успокои, като дори отбеляза понижение, а към 17:30 ч. на 23 март златото поевтинява с 2,35% за деня, изтривайки поскъпването си от предишния ден заради атентатите в Брюксел.

Инвеститорите започнаха да се питат дали не е дошъл краят на поскъпването на благородния метал и дали няма по-добри инвестиционни възможности оттук насетне.

Вливането на средства в борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, са индикатор, който подсказва, че поскъпването на благородния метал може да продължи. Инвеститорите продължават да увеличават позициите си в борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато дори след краят на поскъпването на благородния метал.

Друг благороден метал, който бележи ръст през 2016 обаче може да предложи по-добра възможност. Това е среброто, като главният изпълнителен директор на Silver Wheaton Corp, каза че е по-бичи настроен по-отношение на среброто.

Отношението на цената на златото към среброто падна до под 80, а при предишните такива случаи среброто е надхвърляоп редставянето на златото с между 60% и 302% през следващите 2 до 3 години. Именно това показва графиката, обхваща периода от 1994 и 2015: