Най-лошо представящата се валута след атентата в Брюксел

Британската лира се срина с над 150 пипса спрямо американската валута минути след събитието

16:30 | 22 март 2016
Автор: Магдалена Иванова
London Stock Exchange - Photographer: Jason Alden/Bloomberg
London Stock Exchange - Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Смъртоносната терористична атака в сърцето на Европейския съюз повиши рязко волатилността на пазарите, като британският паунд е най-лошо представящата се валута след атентатите в Брюксел.

Британската лира се срина с над 150 пипса спрямо американската валута минути след събитието. Инвеститорите реагираха с голям обем къси поръчки, което срина британската валута до 1.4250 долара за паунд, докато преди новината се търгуваше на ниво от 1.44 долара за паунд.

 

 

В търговската сесия на 22 март паунда отбелязва спад от 1.20% срещу американския долар, като се търгува на ниво о 1.42 паунда за долар в 16:30 ч. местно време.

Реакцията на пазара от терористична атака изпрати еврото в червена територия, като единната валута се срина с над 100 пипса спрямо американския долар, като реакция и след това възстанови част от загубите, като се търгува на ниво от 1.1220 долара за евро, което е 0.20% понижение за деня.

Британският бенчмарк индекс FTSE100 отбелязва 0.50% понижение в сесията на 22 март, като се търгува на ниво от 6150

Смъртоносната терористична атака вероятно ще повлияе на решението на британците за оставане в Еврозоната, като се има предвид отворените граници и това, че ЕС не може да се справи с бежанската вълна, което увеличава опасността от терористични атаки.

Спекулациите за Brexit се подновиха и инвеститорите реагираха с бързи разпродажби, като се има предвид предстоящия референдум на 23 юни за излизане на страната от Европейския съюз. Пазарът ще следи внимателно представянето на британската валутата през следващите дни, в очакване реакция от управляващите и последствията за икономиката на страната и Brexit