Акциите на компаниите за пътувания ограничиха загубите

В исторически план след атентати те се възстановяват бързо

16:22 | 22 март 2016
Обновен: 16:23 | 22 март 2016
Airbus A320-200. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg
Airbus A320-200. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Акциите на компании, работещи в сферите на пътуванията, свободното време и забавленията, показват устойчивост в исторически план в моменти на несигурност, особено предизвикана от атентати.

Очаквано след атентатите в Брюксел от сутринта на 22 март акциите именно на тези компании бяха най-засегнати, като европейските авиолинии и хотелиерски компании регистрираха сериозни спадове в рамките на 4% до 6%.

Stoxx 600 Travel & Leisure – индексът, включващ акциите на 24 европейски компании, които работят в сферите на пътуванията, свободното време и забавленията, отбеляза сериозен спад след атентатите в белгийската столица от над 5%, но към 16:00 ч. спадът беше ограничен до 2,23%:

Акциите на хотелиерските компании, както и на авиопревозвачите ограничиха загубите, регистрирани по-рано през деня.

Графика на тенденцията в исторически план показва, че обикновено при подобни събития, акциите на компаниите,  работещи в сферите на пътуванията, свободното време и забавленията, показват устойчивост и се възстановяват в рамките на дни, или най-много седмици:

На графиката са отбелязани датите на атентати от свалянето на кулите близнаци на 11 септември през 2001 до атентатите в Париж през 2015, като във всички тези случаи не е имало продължителен спад при акциите на компаниите в сектора на пътуванията и забавленията.