Най-добре представящите се суровини

След поевтиняването в началото на годината, от средата на януари суровините се възстановяват

18:22 | 7 март 2016
Обновен: 18:23 | 7 март 2016
Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg
Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

През последните месеци суровините са широко коментирана тема, главно заради силното поевтиняване, усетено най-вече през 2015 заради забавянето в Китай и пониженото търсене от там, което се отрази сериозно на пазара, тъй като Китай е най-големият потребител на суровини в световен мащаб.

От 20 януари насам обаче в най-общ план суровините се възстановяват.

Суровинния индекс на Bloomberg – Bloomberg Commodity Index показва именно това. Той измерва възвращаемостта от 22 суровини. Откакто достигна най-ниската си точка от началото на годината – на 20 януари – при стойност от 72,86 пункта, той се възстанови до малко над нивото, на което започна годината, достигайки 78,78 пункта. 

Водещите суровини за поскъпването на индекса са златото и желязната руда, докато петролът също бележи ръст през последните дни.

Златото поскъпна с 19,5% от началото на годината до $1267,6 за тройунция:

Поскъпването на златото от началото на годината. Източник: Bloomberg Terminal.

При поскъпването на златото ключова се оказа волатилността на финансовите пазари от началото на годината и репутацията на благородния метал като убежище. Златото традиционно се приема от пазарите и инвеститорите като дългосрочна инвестиция и актив убежище, към който пазарните участници се насочват в момент на турбулентност на финансовите пазари. С поевтиняването на акциите в световен мащаб и увеличаването на колебанията в цените им от началото на годината, златото се превърна в пристан, където инвеститорите потърсиха сигурност, а освен нея намериха и доста добра възвращаемост.

Ръстът при петрола през последните дни се дължи на понижението в броя на активните сонди за добив на петрол в САЩ. Активните сондите за добив на петрол в САЩ на рекордно ниско ниво, спад до 392 – най-ниска стойност от почти 6 години насам.

Брентът възстанови загубите от началото на годината до над $39 за барел.

Лекият суров петрол WTI се търгуваше на ниво от над $36 за барел.

Ръстът при желязната руда също е сериозен. Желязната руда с доставка в Чиндао скочи с 19% до $63.74 за метричен тон – най-високо ниво от юни насам. Скокът идва поради две причини. На първо място сериозното поевтиняване, регистрирано през месеците до края на миналата година преди този ръст накара някои компании временно да преустановят производството. Освен това властите в Китай обещаха увеличени стимули в опит да подкрепят икономическият растеж. Бюджетен дефицит от 3%, повече инфраструктурни инвестиции.

Поевтиняване от началото на годината бележат селскостопанските борсови стоки, като кафе, памук, пшеница, царевица. На нито един от тези пазари от началото на годината няма недостиг.

Вижте повече във видеото: