Доларът и йената се търгуват с ръстове, разпродажба на валутите на развиващите се страни

Пазарен коментар на Юън Потс - Bloomberg News, В развитие, 13.08.2018.

15:32 | 13 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Навсякъде сред капиталовите пазари има понижения, както и усърдни разпродажби при валутите на развиващите се страни. Това каза Юън Потс, пазарен анализатор от Bloomberg News, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Това се случва, след като икономическата криза в Турция продължава и се разпространи на световните пазари, уточни анализаторът. Междувременно доларът и йената се търгуват с повишения.

"Около три часа и половина след началото на търговския ден банките са сред най-големите губещи в STOXX 600, но това се случва поради опасения, че секторът има сериозна експозиция към турски активи и банки".

Испанският борсов индекс IBEX се търгува с понижение от 1.2 %, а италианският FTSE MIB отбеляза спад в търговията с 1%, каза още анализаторът.

"С фокус върху ситуацията в Турция - след като президентът Ердоган запази своята непоколебимост относно американските капиталови пазари в своята реч вчера, централната банка увеличи ликвидността на турската лира към валутата, но това не оказа сериозно влияние на ситуацията".

Целия пазарен коментар – гледайте във видеото.