Корман: Австралия трябва да остане конкурентоспособна - Давос 2016

Матиас Корман, финансов министър на Австралия

14:48 | 21 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Корман: Австралия трябва да остане конкурентоспособна - Давос 2016

Спадът в цените на стоките има последици върху икономиката, но тя продължава да расте, отбеляза финансовият министър на Австралия, Матиас Корман в интервю за Bloomberg на 21 януари 2016.

Матиас Корман, финансов министър на Австралия: Австралия има отворена пазарна икономика. Китай е най-важният ни търговски партньор. Отношенията ни се фокусират главно върху износ на ресурси - желязо, въглища и много други. Виждаме големи възможности да разширим търговските си взаимоотношения в други части на света.

От гледна точка на нашата страна и значителните спадове в цените на ключови за износ стоки - да, има последици върху икономиката, има влияние, но тя продължава да расте. Преходът от растеж, движен от инвестиции в ресурси към други сектори се осъществява успешно.

Редица отрасли на икономиката стават по-конкурентоспособни, тъй като плаващият курс на валутата очевидно се приспособява към промените в търговията. Така че продължаваме напред. Правителството прави всичко възможно да направи страната колкото се може по-конкурентоспособна в международен план.

Прокарваме по-благоприятна данъчна система, имаме амбициозен план за дерегулация, за свободна търговия със споразуменията, подписани през последните 18 месеца с Южна Корея, Япония, Китай.

Сега прокарваме такива с Индия и в края на краищата се надяваме да успеем с Европа. Инвестираме в иновации, развиваме амбициозна инфраструктурна инвестиционна програма. Така че тези неща помагат за осъществяването на прехода и трябва да се осъществят, ние сме изцяло оптимистични за бъдещето.

Четете още интервюта от Давос 2016.

Чуйте видеото тук: