Давос 2016: Цените на петрола и възможностите пред икономиките

2017 ще е годината на възраждане на петрола на пазара, смята вицепрезидентът на SABIC Юсеф Абдула Ал Банян

12:10 | 21 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Давос 2016: Цените на петрола и възможностите пред икономиките

Силно сме обезпокоени от непрекъснатите промени, волатилността, от това на къде сме се отправили. Вие сте изключително подходящ да ни разясните кои са силните страни и къде са слабостите пред икономиките в момента.

Първо, благодаря за поканата. Ако погледнем към енергийния пазар, там не е ясно какво ще се случи. Това създава предизвикателства пред икономиките и пред компаниите. Все пак нека погледнем и от положителната страна на този процес. Това е нормална динамика при търсенето и предлагането и ще е необходимо време за преодоляване на текущия спад в цените на суровия петрол и други енергийни продукти. Важно за компаниите е да се фокусират върху дългосрочния растеж – това е начинът за преодоляване на предизвикателствата пред перспективите им.

 

Всъщност не виждате нищо повече от просто търсене и предлагане. Продължаваме да чуваме, че има твърде много петрол. Страните производителки искат да се фокусират върху пазарен дял, но не виждаме спад в търсенето.

По принцип съм оптимистичен. Евтината енергия понякога помага на икономиката да расте. Ако погледнете например САЩ, те се облагодетелстваха от нея, Европа – също. Икономиката на Китай се забавя и това влияе на потреблението на суров петрол. При Япония и Индия нещата са по същия начин. Според това наистина повлия на настоящите нива на търсене на суров петрол. Положителната страна е, че би стимулирало икономиката на различните страни да поддържат по-ниски цени на енергията и това ще тласне напред техния БВП.

 

До каква степен осъзнаваме случващото се в Китай? Какво е вашето мнение?

Трябва да отбележим един важен елемент. Правителството на Китай обяви позицията си преди шест месеца, че иска да трансформира икономиката от такава, която е силно зависима от чуждестранни инвестиции и износ, към икономика, стимулираща вътрешното потребление, като в същото време се подобри качеството на продуктите. Според мен стратегически това е положителна трансформация в Китай.

 

Но ще отнеме време.

Да, ще отнеме време, но с големината на китайската икономика смятам, че трансформацията ще има важен принос към световната икономика.

 

Ниските цени на петрола тревожат Саудитска Арабия, това всъщност е добре за реалния сектор, защото петрохимикалите използват нефт. Каква е нетната полза като теглим чертата?

Като глобална компания ние усещаме и двете страни. От една страна се облагодетелстваме от суровия петрол и ниските цени. Но това не е най-важното. Фокусът тук е, че тези предизвикателства разкриват нови възможности. Понякога хората имат къса памет в разбирането, че нормалните икономики имат ръстове и спадове. Често правилните решения се взимат в лоши дни. Така мисля аз.

 

Отчитайки проблемите, до каква степен сте обезпокоен, че централните банки нямат вече амуниции, цената на петрола продължава да спада и има слаби инвестиции.

Eто защо евтината енергия може да се окаже нещо добро. Текущият енергиен пазар ще е най-добрия стимулиращ пакет за икономиката. Настроен съм положително към него. Мисля, че 2017 ще бъде годината, когато ще видим възраждане на петрола на пазара.

 

Спадна ли сериозно търсенето на петрохимикали през последните 12 месеца?

Не, ако гледаме представянето ни през 2015, сме увеличили продажбите си с 4%. Така че има стабилно търсене.

 

Откъде идва то?

Хората виждат забавяне в Китай, но там има специфично търсене на определени продукти. Тук е подходящото място да спомена, че нашата компания се фокусира върху технологии, иновации и устойчиво развитие. Опитваме се да дадем продукти на клиентите си, които са с висока добавена стойност, все още има търсене за тези продукти и смятам, че стратегията, с която започнахме преди доста време, е успешна.

 

Цената на петрола. Наистина ли е невъзможно да се прогнозира тя? Има различни предположения, някои достигат до $15-$16 за барел.

Ако знаете, който наистина я знае, моля кажете ми. Има различни прогнози. Някои са песимистични, а други - оптимистични. Ето защо смятам, че компании като нашата, ние винаги се опитваме да анализираме външните фактори и да се фокусираме върху вътрешните, които са под наш контрол. Фокусираме се върху отговорностите си, върху технологичните иновации, човешките ресурси и също възможностите, където можем наистина да растем. Това е водещо за нас на този етап. 

Четете още интервюта от Давос 2016.

Чуйте в следващото видео: