Сривът на суровините и глобалната икономика

Крис Уотлинг, гл. изп. директор и гл. пазарен стратег в Longview Economics, коментира спада в цените на суровините значeнието му за глобалната икономика в интервю на Манус Крани, Countdown, Bloomberg. 19.01.2016.

16:09 | 19 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Крис Уотлинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Крис Уотлинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Манус Крани, Bloomberg: Истинско забавяне, пренасищане с петрол, ситуацията с Китай... стоковите пазари се сриват, но те се готвят за олимпийските игри. Моят въпрос е такъв - когато виждаме това рязко забавяне и спад в цените на стоките, това казва ли нещо ново за потенциала от рецесии. За цикъл, идващ към своя край?

Крис Уотлинг: Мисля, че да. Мисля, че основната идея, която виждаме да се разпространява и да се множи в медиите, е тотално подвеждаща. Всичко е търсене и предлагане. Интересното е, че ако погледнете икономиката ни през последното десетилетия, 60% от съкращенията в най-големите компании в света са били в два сектора – енергетика и суровини. Икономическият растеж в света, заради евтините пари, заради китайската икономика, заради бума на развиващите се пазари, всичко това бе центрирано върху стоките. Сега, естествено, махалото се връща. Китай се забавя, евтините пари се оттеглят и търсенето спада. И точно за това говорим. Не е само Китай. Има съкращения в целия западен свят, така че всичко това е свързано със суровините.

Манус Крани, Bloomberg: Искам да ви покажа BALTIC DRY INDEX, който отбелязва най-ниското си ниво от 1986. Много хора го използват и като косвен измерител на това какво се случва в света. Когато погледнем графиката и последните десет години, какво трябва да ни говори от икономическа гледна точка?

Крис Уотлинг: Че живеем в дефлационен свят. В момента се намираме в силно дефлационно забавяне. Ние далеч не сме в типична ситуация на инфлационен спад и за това се опитваме да разберем забавянето, което виждаме в момента. Ние сме на другия бряг, а от другата страна е един свят на свръхкредитиране. Точно това е, което ни казва графиката.