Илиев: Юанът на 5-годишно дъно

Неконвенционални и неочаквани политики на Китайската народна банка свалиха ренмимби до най-ниското си ниво от април 2011, каза пазарният анализатор.

13:54 | 6 януари 2016
Автор: Александра Попова
Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търговията в Европа стартира на червено. Това каза в ефира на „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Мартин Илиев. Освен за състоянието на европейските пазари той говори и за събитията в Китай, касаещи юана, петрола и какаото. DAX е с 1.1% под чертата, а FTSE също е надолу, повлиян от колебливите данни в сектора на услугите, допълни той.

Юанът достигна до 5-годишно дъно, след като Китайската народна банка понижи фиксинга на ренмимби до най-ниските си нива от април 2011, заяви Илиев. Това е сигнал за последователността на политиката на обезценка на валутата на централната банка в Поднебесната империя, целяща повишение на икономическата активност.

На фона на тези понижения петролът се вписва идеално, коментира Илиев. Лекият суров петрол спадна с 2.2%, а Брентът се понижи по-сериозно – 2.83% на фона на 2.2% вчерашна загуба, достигайки 11-годишно дъно от $35.10. Днес Саудитска Арабия направи отстъпка на Европа като част от усилията си да удари Иран в предстоящото му завръщане на петролния пазар. Заради тези тенденции Citigroup и UBS прогнозират цена от 30 долара съвсем скоро.

Най-добре представящата се суровина през последните четири години е какаото. То контрастира на фона на плачевната ситуация навсчкъде другъде в инвестиционния клас. За последните 48 месеца суровината за производство на шоколад е поскъпнала с 60% - най-много от 1989 насам. Холандската Rabobank обаче смята, че предстоят мечи времена за кафевите семена, тъй като страните производителки увеличиха площите, за сяти с кул;турата. Така какаото може да се превърне в най-злепредставящата се суровина през 2016 – нидерландската банка прогнозира спад в цената от 17%.