Еврото на 1-месечно дъно след слабата инфлация в еврозоната

Напрежението върху ЕЦБ расте

18:58 | 5 януари 2016
Обновен: 19:00 | 5 януари 2016
Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Еврото падна на 1-месечно дъно след слабите данни за инфлацията в еврозоната, съобщава Bloomberg. Инфлацията в европейския валутен съюз достигна само 0,2% на годишна база през декември, разминавайки се с прогнозата за ръст в ценовото равнище от 0,3%. Разминаването между икономическия растеж в Европа и САЩ също дърпа еврото надолу. 

Еврото поевтиня с 1% до 1,0718 долара за евро в 10:39 местно време в Ню Йорк, което е най-ниското му ниво от 3 декември насам. 

Общата европейска валута регистрира загуби четвърти пореден ден, коет е най-дългия подобен период от ноември насам. Изглежда една от най-печелившите стратегии през 2015 г. – продажби на евро и инвестиции в долари продължава да е актуална и в началото на 2016 г. 

„Поевтиняването на еврото спрямо долара все още е на дневен ред. Инфлацията в Европа не расте, което подхранва очакванията ЕЦБ отново да увеличи стимулите, докато Фед вече започна цикъл на затягане на паричната политика“, каза Еймер Дали, валутен стратег в Standard Chartered в Лондон. 

След като на 4 януари стана, че и инфлацията в Германия остава под очакваната, достигайки 0,3% на годишна база през декември, очакванията за нови стимули от страна ЕЦБ отново тръгнаха нагоре.