Неочакваното рали на желязната руда показва, че и в Китай има устойчиви сектори

Единствената стока, която би трябвало да бъде засегната от задълбочаващата се криза с недвижимите имоти в Китай, всъщност се справя доста добре

10:15 | 31 август 2023
Автор: Том Хенкок
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Желязната руда достигна най-високата си стойност от месец насам миналата седмица след рали, което не се подчини на задълбочаващата се мрачна картина на задлъжнялата китайска икономика. Цените до голяма степен се задържаха над ключовия праг от 100 долара за тон през тази година въпреки вълните от тревожни новини от сектора на недвижимите имоти, който в по-нормални години представлява около 40% от търсенето.

Липсата на ценови срив или опустошителен спад в търсенето на стомана показва как отделни части на китайската икономика се справят въпреки негативните новини. Все още има много рискове пред желязната руда, не на последно място перспективата за продължителен спад в сектора на недвижимите имоти. Но сравнително стабилните цени са контрапункт на преобладаващите мечи настроения на китайските пазари.

"Желязната руда все още е много устойчива за подобна среда и мисля, че китайското търсене играе роля за това", каза Хао Хун, главен икономист в Grow Investment Group. Според него това показва, че части от икономиката, извън сектора на недвижимите имоти, са относително здрави.

Докато индексът на акциите в Шанхайския регион падна до най-ниското си ниво за тази година миналата седмица - което предизвика стъпки на правителството за стабилизиране на пазара - фючърсите на желязната руда поскъпнаха до 114 долара за тон. При последния голям спад през 2015-2016 г. цените потънаха под 40 долара за тон, а излишъкът от стомана на Китай заля световния пазар, подхранвайки търговското напрежение.

Iron Ore
Желязната руда е успяла да се задържи над 100 долара през по-голямата част от 2023 г.

Това не означава, че китайската икономика ще избегне значително забавяне на растежа или че цените на желязната руда ще продължат да бъдат на тези нива. Строителството на имоти намалява, особено в по-слабо развитите градове във вътрешността на страната. А правителството на президента Си Дзинпин се въздържа от широкомащабни стимули, включително разходи за инфраструктура, които обикновено са повишавали потреблението на стомана по време на предишни епизоди на икономически стрес.

BHP Group, вторият по големина производител на желязна руда в света, заяви, че наблюдава "стабилно търсене от страна на инфраструктурата, енергийните машини, автомобилите и корабоплаването, което компенсира слабостта при новите жилища и строителните машини". Консултантската компания Kallanish Commodities Ltd. добавя към този списък "бяла техника" - категория, която включва продукти като хладилници и перални машини.

Бум на железопътния транспорт
Докато много местни правителства забавят разходите си поради финансови затруднения, инвестициите на централното правителство в инфраструктура като железопътната се увеличават по-бързо.

През първите седем месеца на 2023 г. ръстът на разходите за железници е 25% на годишна база. Производството на машини е нараснало с 15%, а производството на автомобили - с 12%. Наблюдава се и бум в сектора на новата енергетика, което не е без значение за търсенето на стомана. Междувременно инвестициите в недвижими имоти се свиват със 7,1% през първите седем месеца на годината.

Iron Ore
Инвестициите в железопътния транспорт в Китай нарастват. Растежът на разходите за железопътната система досега през тази година е най-висок за десетилетието

Прогнозите на изследователската компания CRU Group за стоманодобивната промишленост илюстрират разминаването между строителството и останалите сектори, като търсенето на така наречените "дълги продукти", използвани в строителството, ще спадне с 1,7% през тази година. Другата основна категория - плоските продукти - ще се увеличи с 3%, се казва в доклада.

Изследователската фирма Mysteel заяви, че търсенето на тежки ламарини, използвани в кораби, мостове и вятърни турбини, е нараснало с 8,1% през първите пет месеца на годината. Продуктът представлява около 10% от търсенето на стомана в Китай. Други категории, включващи строителство, машини, уреди и автомобили, са без промяна или с лек спад.

И дори в сектора на недвижимите имоти се наблюдават някои малки признаци на оптимизъм, въпреки че дълговите рискове продължават да витаят около сектора, като някои подкрепени от държавата строителни предприемачи отчитат възстановяване на обема на продажбите.

Според Дзян Хан, ръководител на отдел "Търговия и проучвания" в Yonggang Resources Co. общият резултат е пазар, който "стои на едно място" - препратка към широко обсъжданото социално явление, при което гражданите правят минимума, за да се справят. Фабриките не натрупват големи запаси, но все още купуват, когато е необходимо, за да задоволят непосредственото търсене, каза той.

Ограничаване на производството
Устойчивостта на търсенето на стомана и цените на желязната руда се дължи и на някои специфични за индустрията фактори.

Износът на стомана погълна някои допълнителни материали, а доставките от Китай са на път да достигнат най-високите си стойности от 2016 г. насам, въпреки че обемите все още са доста по-малки от количествата, които тогава подразниха търговските партньори.

Желязната руда беше подпомогната от съкращенията в електродъговите пещи, които използват скрап - алтернативен метод за производство на стомана. Това спомогна за запазване на относително стабилната продукция, получена от желязна руда. Среднодневното производство на разтопено желязо от доменни пещи е достигнало най-високата си стойност от 2020 г. насам, според Mysteel.

Производителите на стомана и търговците също изкупуват желязна руда в очакване на сезонното повишаване на строителната активност, което настъпва след лятото. А металургичните заводи може да увеличават производството си сега, за да се предпазят от възможността за ограничаване на производството по нареждане на правителството по-късно през годината.

"Цените на желязната руда се отклониха малко от икономическите основи, до голяма степен поради липсата на самодисциплина в заводите", каза Сю Сянчун, анализатор в Mysteel. "Икономиката на Китай не е толкова обещаваща." 

До края на тази година решаващ фактор за цените вероятно ще бъде това дали Китай ще избегне нови сътресения в сектора на недвижимите имоти. Липсата на доверие в частния сектор и опасността от разпространение на стреса, свързан с дълга на местните власти, в други части на икономиката също са сериозни предизвикателства. 

"Китай не може да разпали отново огъня при недвижимите имоти и изглежда, че не иска да го направи", каза Томас Гутиерес, анализатор в Kallanish Commodities. "Изглежда, че в краткосрочен план има доста солидна основа за желязната руда на ниво от 100 долара, но в по-дългосрочен план перспективите са по-слаби."