Ще може ли Instagram да плаща сметките за метавселената

Част от пътя на Instagram към по-голяма значимост ще изисква и привличането на най-добрите таланти към платформата

17:20 | 5 ноември 2022
Автор: Алекс Баринка
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Meta Platforms Inc. преследва скъпа и недоказана стратегия за метавселена, но успехът ѝ ще зависи отчасти от това дали Instagram може да плаща сметките.

Instagram е основен двигател на растежа на компанията с 2 млрд. активни потребители месечно в световен мащаб, което я доближава до 2,96 млрд. потребители на Facebook на Meta. Акциите на Meta са се понижили с повече от 70% тази година, тъй като инвеститорите не са сигурни в два основни залога. Единият е дългосрочната инвестиция в метавселената, създаването на хардуер и софтуер за бъдещия интернет, захранван от виртуална реалност. А в краткосрочен план е инициативата за подобряване на алгоритъма за препоръчване на социалните медии на компанията, за да се подчертае по-добре съдържанието от хора, които не познавате - особено в Reels, видеоформатът, който завладява Instagram.

Постигането на повече приходи чрез Reels зависи от това дали рекламодателите ще се чувстват комфортно с формата, дали ще привлекат създателите да споделят там и дали ще подобрят препоръките, заяви в интервю Адам Мосери, ръководител на Instagram. Колкото по-дълго отнема това, толкова по-малко търпение имат инвеститорите относно парите, които отиват в метапортала. Така че Instagram е изправен пред "доста голяма спешност", каза Мосери. "Опитвам се да балансирам тази спешност с това да се уверя, че не правим грешки, като натискаме твърде силно или твърде бързо".

Instagram се намира в битка за значимост сред настоящите потребители на социални медии и тези от следващото поколение. Приложението се опира на функцията си за кратки видеоклипове, Reels, като начин да накара хората да прекарват повече време в приложението, изправяйки се лице в лице с TikTok на Bytedance Ltd., която популяризира този формат. Стремежът на Instagram да се придържа към вкусовете на интернет потребителите е важен за поддържане на ръста на потребителите и за убеждаване на рекламодателите да харчат в платформата, дори когато маркетинговите бюджети се свиват, казва Джеймс Лий, управляващ директор в Mizuho Securities.

" Instagram, към момента, вероятно е стратегически по-важен актив за Meta", отколкото което и да е от останалите приложения от семейството й, каза Лий.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви, че Reels ще започне да допринася значимо за приходите след 12 до 18 месеца.

Все пак фактът, че Reels е популярен, е обещаващ - казва Мосери. Той обяснява, че времето, прекарано в разглеждане на видеоклипове, е "основополагащ камък". Хората в Instagram споделят Reels 1 милиард пъти на ден чрез директни съобщения, съобщи компанията миналата седмица. Това е важен показател за Instagram, тъй като той смесва новите, кратки видеоклипове от хора, които не следвате, с публикациите на приятели.

Вторият крайъгълен камък, казва той, ще бъде да накараме рекламите на Reels да печелят пари толкова бързо, колкото на другите места, където маркетолозите могат да харчат в приложението. "Постигнахме първия етап - на път сме, но все още не сме на втория етап".

Instagram излиза отвъд това да показва снимки и видеоклипове изключително от приятели и акаунти, които те следват, и се насочва към такива, подбрани от алгоритъм и това, което той събира от интересите на дадено лице. Това изисква огромни инвестиции в кодирането на инструментите за изкуствен интелект, както и в технологичната инфраструктура, която да го захранва. Голяма част от очаквания ръст на допълнителните капиталови разходи в Meta през следващата година ще отиде за центрове за данни и оборудване.

"Системата за подреждане, която се опитва да покаже това, което наричаме несвързано съдържание от снимки и видеоклипове от източници или акаунти, които все още не следвате, е много различен технически проблем от подреждането на снимки и видеоклипове от акаунти, които вече следвате", казва Мосери. "Окуражен съм от напредъка, особено през последните шест месеца, но мисля, че има още много, много възможности за развитие."

След като тази система бъде усъвършенствана, тя не само ще помогне да се привлече вниманието на потребителите на Instagram - тя ще помогне за информиране на рекламния бизнес. Meta се опитва да намери нови начини за насочване на потребителите с подходящи промоции след като правилата за защита на личните данни на Apple Inc направиха по-трудно събирането на потребителски данни на iPhone.

Част от пътя на Instagram към по-голяма значимост ще изисква и привличането на най-добрите таланти към платформата. Компанията продължава да се опитва да спечели благоразположението на инфлуенсърите и професионалните създатели на съдържание, като предлага повече начини за печелене на пари, като например продажба на NFT или абонаменти за ексклузивно съдържание.

Тези функции бяха обявени на събитие в Лос Анджелис тази седмица, на което присъстваха звезди от социалните медии. Старинната къща във викториански стил Ломбарди беше превърната в площадка за създаване на видеоклипове. Служители с тениски "Content Crew" заснемаха видео на различни фонове, включително баскетболно игрище, украсено с познатите цветове на Instagram, и стени, оформени от големи високоговорители.

"Ако успеят да поправят основния бизнес и нещата се обърнат - IG reels се монетизира и са в състояние да поддържат ангажираността - мисля, че много инвеститори ще започнат да се чувстват по-добре относно инвестицията в метапространството", казва Лий. "Ако не го поправят, то тогава това е по-голям проблем, който трябва да се реши".