Нормирането на електроенергията застигна и Косово

Недостатъчното производство и липсата на средства за внос на електроенергия от чужбина ще наложат ротационни прекъсвания на електрозахранването в Косово

17:50 | 16 август 2022
Обновен: 17:51 | 16 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Косово въведе режим на електрозахранването, а правителството призова хората да намалят потреблението в условията на криза в електроснабдяването, информира Bloomberg.

Въпреки че недостатъчното производство на електроенергия отдавна тормози Косово - една от най-бедните страни в Европа, глобалната енергийна криза увеличава още повече натиска върху министър-председателя Албин Курти, след като по-рано този месец се изостри и напрежението със Сърбия относно суверенитета на Косово.

Албания помогна на Косово да избегне прекъсването на електрозахранването в понеделник, но във вторник дистрибуторът KEDS заяви, че недостатъчното производство и липсата на средства за внос на електроенергия от чужбина ще наложат ротационни прекъсвания на електрозахранването, съобщи базираната в Прищина информационна служба Koha, цитирайки говорителя на KEDS Виктор Бужала.

Застаряващите въглищни централи в Косово могат да произвеждат около 507 мегаватчаса на ден, което е далеч под очакваното търсене от 750 мегаватчаса, съобщи Министерството на икономиката.

"Приканваме всички граждани и предприятия да вземат мерки за икономии и да бъдат възможно най-внимателни при използването на електроенергия", се казва в изявление на министерството от понеделник.

Разговори в Брюксел

Недостигът на електроенергия идва в момент, когато Курти и сръбският президент Александър Вучич се подготвят да се срещнат в четвъртък в Брюксел за нов кръг от преговори с посредничеството на Европейския съюз, целящи разрешаване на споровете между съседите.

Те не са постигнали голям напредък в изглаждане на отношенията си, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след война, завършила с бомбардировки на НАТО, които принудиха сръбските войски да се изтеглят от територията.

Сърбия отказва да признае Косово като държава и обвинява правителството на страната в лошо отношение към сръбското малцинство, което живее там. Курти обвинява Сърбия за напрежението, което ескалира в края на юли, когато етническите сърби в Косово блокираха пътища заради правителствен план за въвеждане на задължителни лични карти и регистрационни табели, издавани от Прищина.

 

Повече от десетилетие Косово се бори да осигури електроенергия на своите граждани, а търсенето на комунални услуги се увеличи, след като миналата година Косово получи контрол над електропреносната мрежа.

Ситуацията е най-силно изразена в северните райони, населени с етнически сърби, които преди това са получавали електроенергия от сръбската енергийна компания EPS. В рамките на споразумение, сключено с посредничеството на ЕС, EPS ще възобнови снабдяването на малцинството, след като регистрира специално звено в Косово съгласно местните разпоредби, въпреки че то все още не е започнало работа.

Кризата с електроенергията засили критиките към Курти, като опонентите му твърдят, че той се фокусира твърде много върху конфронтацията със Сърбия, вместо да се занимава с вътрешните нужди.

"Безотговорно е да се ръководи страната по този начин", заяви бившият премиер Авдула Хоти. "С намаляването на енергийните доставки се завръща ситуацията от първите години след освободителната война през 1998-1999 г.”