Малайзия отчете ръст на БВП от почти 9% за второто тримесечие

Инфлационният натиск в Малайзия е частично овладян поради наложения таван на цените на хранителните продукти и субсидиите за горива

10:20 | 14 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Икономическият растеж на Малайзия ще се ускори през това тримесечие след най-бързия си темп от една година насам благодарение на частното потребление, което се възобновява, заяви министърът на финансите Зафрул Азиз. 

"Хората подценяват силата на забавеното търсене", каза той в интервю в събота. "Ресторантите са пълни, задръстванията се върнаха, нивото на безработица спадна до под 4 %, а събираемостта на данъците през първото полугодие надхвърли нашата прогноза."

БВП на Малайзия нарасна с 8,9% през периода април-юни спрямо предходната година, надминавайки средната оценка от 7% в проучване на Bloomberg. Икономическото възстановяване бе подпомогнато и от бум в чуждестранната търговия, като през юни стойностите на износа и вноса достигнаха рекордни стойности. Централната банка предвижда растежът за цялата година да бъде в горната граница на прогнозата ѝ за 5,3 %-6,3 %.

Перспективите ще бъдат по-трудни през 2023 г. поради опасенията за забавяне на световната икономика, казва Зафрул. Затрудненията са свързани със спъващия се растеж в Китай - най-големия търговски партньор - и с агресивното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ.

"Има неща, които не зависят от нас", каза той, подчертавайки опасенията за ескалация на напрежението между САЩ и Китай след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. "Надяваме се, че опасенията за инфлацията в САЩ ще намалеят и че Китай ще преразгледа консервативните си мерки на Covid".

Очаква се инфлационният натиск в Малайзия да остане частично овладян поради наложения таван на цените на хранителните продукти и субсидиите за горива, каза Зафрул. Наскоро правителството също така се въздържа от повишаване на цените на електроенергията и водата. Последицата - сметка за субсидиите за 2022 г., която вероятно ще възлезе на 80 млрд. малайзийски рингита (18 млрд. долара), в сравнение с предвидените в бюджета 31 млрд. рингита.

"Инфлацията ни е под контрол в сравнение с тази в останалата част на света", каза Зафрул. "Но това е свързано с висока фискална цена."

Според него правителството ще разчита на приходите от високите цени на суровините, високата събираемост на данъците, еднократния данък върху печалбите на компаниите и дивидентите от държавните предприятия, включително Petroliam Nasional Bhd. и държавния инвестиционен фонд Khazanah Nasional Bhd., за да компенсира разходите за субсидии.

"Най-лесният начин е да вземем повече заеми", каза Зафрул, като добави, че има възможност за това, тъй като съотношението на дълга към БВП от 60,4% все още е под законовия таван на дълга от 65 %."Но ние сме поели ангажимент за постигане на фискален дефицит в размер на 6% от БВП. Преди пандемията дефицитът ни беше 3,5 %. В крайна сметка трябва да постигнем това". 

Откъси от интервюто:

За насочването на субсидиите за горива:

"Тестваме механизма за целевата система за субсидиране на горивата на някои бензиностанции. Тестваме платформи, включително електронни портфейли, като се надяваме, че ще го представим на кабинета до края на годината. Кабинетът трябва да вземе решение за прилагането му."

Според прогнозите на Министерството на финансите само субсидиите за горива и газ за готвене ще бъдат около 37 млрд. рингита през тази година, като от повечето от тях се възползват групите с по-високи доходи. Изпълнението на целевите субсидии вероятно ще се извърши на етапи и след като се вземе предвид преобладаващото ниво на инфлация, каза Зафрул.

За местната валута:

"Ринггитът се обезцени спрямо щатския долар, както се обезцениха валутите на много други държави. Ринггитът не е единственият, който е отслабнал, въпреки че някои хора го представят по този начин”.

"Освен че Bank Negara Malaysia гарантира, че валутните колебания не са сериозни, нещата опират до фундаменталните фактори на икономиката. Трябва да ги укрепим и рингитът ще отрази това. Данните за БВП потвърждават възстановяването”.