Според МВФ икономиката на САЩ ще избегне рецесията през 2022 и 2023

Ако в крайна сметка се стигне до рецесия, тя вероятно ще бъде сравнително кратка

11:50 | 25 юни 2022
Обновен: 13:18 | 25 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Икономиката на САЩ вероятно ще се забави през 2022 г. и 2023 г., но "все пак ще избегне рецесия", тъй като Федералният резерв изпълнява плана си за затягане на лихвените проценти с цел ограничаване на инфлацията, заяви Международният валутен фонд.

"Политическият приоритет сега трябва да бъде бързото забавяне на ръста на заплатите и цените, без да се стига до рецесия", се казва в изявление на МВФ от петък. "Това ще бъде сложна задача", тъй като ограниченията в предлагането в световен мащаб и недостигът на работна ръка в страната вероятно ще се запазят, а войната в Украйна създава допълнителна несигурност.

Планът на Фед за бързо достигане на основния лихвен процент до 3,5-4% "трябва да създаде предварително затягане на финансовите условия, което бързо ще върне инфлацията към целта", заяви управляващият директор Кристалина Георгиева пред репортери.

"Наясно сме, че пътят за избягване на рецесия в САЩ се стеснява", каза Георгиева. "Трябва също така да признаем несигурността на настоящата ситуация". 

На пресконференцията в петък Георгиева каза още, че има "много значителни" рискове за влошаване на състоянието през тази година и особено през 2023 г, информира Bloomberg.

Ако в крайна сметка се стигне до рецесия, тя вероятно ще бъде сравнително кратка, каза Найджъл Чалк, заместник-директор в отдела за западното полукълбо на МВФ.

Миналата седмица политиците в САЩ повишиха лихвените проценти със 75 базисни пункта - единствената най-голяма стъпка от 1994 г. насам – като за юли се обсъжда още едно увеличение със същия размер или с 50 базисни пункта.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари световните цени на петрола се повишиха драстично, като изостриха инфлацията, която беше подклаждана от свързаните с пандемията прекъсвания на веригата за доставки и, особено в САЩ, от фискалния отговор на Covid-19. 

На пресконференцията Георгиева заяви, че МВФ вижда необходимост от политика, която да предотврати по-нататъшния натиск за повишаване на цените на петрола.

Георгиева отбеляза, че американският ценови натиск сега е широкообхватен и далеч надхвърля увеличението на цените на енергията и храните.

Едно от предложенията на МВФ за облекчаване на инфлационния натиск е администрацията на Джо Байдън да отмени митата, които бяха наложени върху стоманата, алуминия и редица китайски стоки през последните пет години. Ръководителят на търговския отдел на президента Джо Байдън, Катрин Тай, по-рано заяви, че митата върху годишния внос на китайски продукти в САЩ на стойност над 300 млрд. долара осигуряват значително влияние и са полезни от гледна точка на преговорите.

МВФ подкрепи т.нар. програма на администрацията на Байдън "Изграждане на по-добри условия", като заяви, че тя ще помогне за освобождаване от ограниченията в предлагането, ще подобри мрежата за сигурност, ще подкрепи участието на работната сила и ще стимулира инвестициите и иновациите.

Неприемането на пакета в Конгреса "представлява пропусната възможност", каза Георгиева.

"Администрацията трябва да продължи да изтъква аргументите си за промени в данъчната, разходната и имиграционната политика, които биха спомогнали за създаването на работни места, увеличаването на предлагането и подкрепата за бедните", каза тя.