Доларът поскъпна след положителните данни за безработицата в САЩ

Юан Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 10.12.2021

15:13 | 10 декември 2021
Обновен: 16:27 | 10 декември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции поевтиняват, докато инвеститорите претеглят икономическата заплаха от ограниченията заради вируса и очакваните ключови данни за инфлацията в САЩ. Технологичните акции спадат за трети пореден ден и водят понижението в индекса Stoxx 600. Това каза Юан Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Три часа и половина след началото на търговията загубите са умерени, като испанският IBEX е най-слабо представящият се европейски индекс. Освен технологичните акции, разпродажба има и при търговците на дребно и комуналните услуги. В очакване на отварянето на Уолстрийт фючърсите там се повишават с 1,7%, което е най-много от две седмици.

"Доларът поскъпна след вчерашния доклад, който показа спад в подадените документи за помощи при безработица до най-ниското ниво от 1969 г.".

Китайската централна банка предприе допълнителни стъпки за ограничаване поскъпването на юана и обяви най-ниския обменен курс спрямо прогнозите, изготвяни от Bloomberg от 2018. Това става ден, след като беше повишено изискваното за банките ниво на резерви в чуждестранна валута за втори път през тази година. Юанът спира поскъпването си.

Инвеститорите очакват днес данните за потребителската инфлация в САЩ и заседанията през следващата седмица на централните банки от двете страни на океана, за да прогнозират темповете на свиване на стимулите и увеличаване на лихвите. Прогнозата за инфлацията на потребителските цени за ноември в САЩ се повиши до 6,8%. През миналия месец стойността от 6,2% изненада икономистите.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.