Европейските акции са близо до рекордно високи нива на фона на сезона на отчетите

Лий Ан Гаранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 15.11.2021

15:27 | 15 ноември 2021
Обновен: 17:40 | 15 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции са стабилни, което показа, че компаниите се справят с кризата с предлагането. Индексът Stoxx 600 Europe бележи ръст за шеста поредна седмица - най-дългата му седмична печеливша серия от средата на април. Това каза Лий Ан Гаранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Облигациите в цяла Европа се повишават заедно с държавните облигации на САЩ".

Преминаваме към Уолстрийт: фючърсите върху S&P 500 отчетоха скромни печалби, заедно с договорите на Nasdaq 100. Държавните облигации са стабилни и доларът се понижава. Това стана преди срещата на президента Джо Байдън с китайския президент Си Дзинпин по-късно днес. Напрежението между двете страни се засилва по въпроси, включващи Тайван и ограниченията върху продажбите на американски технологии в Китай.

"Нека да разгледаме търговския ден в Азия:  Азиатските акции бяха смесени днес на фона на данни, показващи по-стабилен икономически растеж в Китай, както и продължаващи предизвикателства в проблемния сектор на недвижимите имоти в страната, каза пазарният анализатор".

"Акциите са с колебания в Хонконг и със спад в Китай, където търговците преценяваха по-интензивните от очакваното продажби на ритейлъри и промишленото производство".

При стоките петролът падна, докато търговците чакаха да видят какво ще направи Байдън, за да облекчи цените на бензина на фона на все по-многобройните критики за въздействието на нарастващите цени. Алуминият и неблагородните метали отстъпиха отчасти поради забавянето при недвижимите имоти в Китай.

'Междувременно Tesla падна по време на предварителната търговия, след като Илон Мъск повдигна идеята да продаде повече от акциите си в онлайн дискусия с американския сенатор Бърни Сандърс".

Какво да очакваме тази седмица: утре ще научим за продажбите на компаниите за търговия на дребно в САЩ, които са готови да покажат повишение през октомври, тъй като потребителското търсене остава устойчиво.

За индекса на потребителските цени в еврозоната ще научим в сряда.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.