Европейските акции остават стабилни въпреки рисковете от ръст на инфлацията

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 11.11.2021

15:06 | 11 ноември 2021
Обновен: 17:14 | 11 ноември 2021
Автор: Александра Попова

В четвъртък европейските акции остават без особена промяна. Те са близо до рекордно високи нива, докато инвеститорите оценяват рисковете от ръст на инфлацията и очакванията за повишения на лихвите. Това каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Индексът Stoxx Europe 600 се понижава с около 0.1%, воден от енергийните, туристическите и развлекателните компании, докато строителният и минният се сектор се повишават".

Burberry бележи спад, след като пропусна прогнозата за първото полугодие при продажбите. Акциите на Johnson Matthey поевтиняват с 20%, след като тя обяви, че ще излезе от бизнеса с материали за батерии заради конкуренцията от по-големи компании.

При пазарите на фиксирана доходност: От септември догодина Европейската централна банка би могла да спре да купува активи, ако инфлацията устойчиво се върне на целевите нива, каза членът на Управителния съвет Робърт Холцман. Доходността по 10-годишните германски облигации се повишава с 1 базисен пункт. В четвъртък американският пазар на държавни облигации е затворен заради празник.

"Британските данни показват, че забавянето на икономиката се ускорява с повече от очакваното за ноември, което може да засили очакванията за повишение на лихвите през следващия месец за овладяване на инфлацията", допълни още пазарният анализатор.

"Паундът компенсира спада. Златото поскъпва още и биткойн е под $65000, след като в сряда слезе от историческия връх. Петролът се стабилизира".

Книжата на Beyond Meat може рязко да поевтинеят, след като компанията публикува разочароващи резултати за четвъртото тримесечие.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.