Желязната руда пробива 40 долара в Сингапур

Мината Roy Hill ще бъде пусната в експлоатация

12:41 | 30 ноември 2015
Автор: Александра Попова
Строежът на мината Roy Hill
Строежът на мината Roy Hill

Повечето активни фючърси на желязната руда в Сингапур паднаха под 40 долара на метричен тон за първи път поради опасения, че забавянето на Китай ще намали търсенето, след като доставките от най-големите миньорски фирми започнаха да се покачват.

Контрактът SGX AsiaClear за януари се понижи с 2.7% до 39.67 на тон в 4:34 в Сингапур, пътувайки към най-ниското си закриване откакто търговията с него започна през април 2013. На Далианската суровинна борса фючърсите с доставка през май паднаха с 3%, приключвайки на 293.5 юана (45.88 долара) за тон – рекорно дъно.    

Суровината е под натиск от началото на 2014, тъй като комбинацията от понижаващото се китайско търсене и увеличаващи се добиви от високоефективни производители като австралийските BHP Billiton Ltd. и Rio Tinto Group и бразилската Vale SA водят до пренасищане на пазара. Последните данни за ново предлагане идват от Австралия – кораб пристигна в понеделник, за да натовари първата пратка от мината на Джина Райнхарт Roy Hill. Проектът на стойност 10 млрд. долара е на път да стартира след известно забавяне.

Производство на стомана

Най-големите добивни компании смятат, че по-високите добиви ще им позволят да намалят разходите за единица продукция и да фалират по-малките конкуренти. Леярните в Китай, борейки се с излишен капацитет и подтиснати маржове, ще намалят производството на стомана  с 3% през идната година, според китайската  Iron & Steel Association.

Цената на рудата с 62%-во съдържание на желязо, доставена в Киндао, се повиши с 1.2% до 44.50 долара на сух тон в петък, според Metal Bulletin Ltd. Тя удари дъно от 43.89 долара на 24 ноември  - рекорд за данните на дневните цени от май 2009.

Roy Hill, която цели годишно производство от 55 млн. тона пропусна първоначалния краен срок да стартира доставките по-рано тази година. Корабът Anangel Explorer, закотвен до брега, ще бъде натоварен с първата продукция на мината, потвърди Roy Hill Holdings Pty. в електронно писмо.    

Въпреки, че Citigroup Inc прогнозира, че новото предлагане от страна на мината ще допринесе за нов спад в цената, производителят казва, че 90% от добива му е в дългосрочни договори и поради това няма да натисне цените. Australiа & New Zealand Banking Group Ltd каза, че скоростта, с която проектър напредва ще определи влиянието му. 

от Джасмин Нг

със съкращения