Nasdaq 100 скочи до 15 годишен връх

Американските акции отбелязаха най-дългото си месечно рали от 2011 г. насам

11:50 | 3 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Nasdaq Market на Таймс Скуеър в Ню Йорк
Nasdaq Market на Таймс Скуеър в Ню Йорк

Технологичният индекс отбеляза 15 годишен връх, след като американските акции на 100-те компании в Nasdaq се покачиха с 12.46% от разпродажбите в края на август. Nasdaq 100 се търгуваше на рекордни нива от 4 699.50 в късната търговска сесия на 2 октомври, като отбеляза покачване за деня от 1.29%

Скокът на акциите дойде след опасенията от забавяне на глобалната икономика, породено от отслабването на китайския икономически растеж, стреса от кредитните пазари и стагнацията от корпоративните печалби през второто тримесечие, което доведе до срива на Nasdaq 100 с близо 15% през август, до нива от 3908.25

Подемът на пазарите дойде след решението на Федералния резерв да не променя лихвените нива, близки до нулата. Това даде тласък на фондовите пазари през изминалия месец. Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Alphabet Inc., която е компания майка на Google, публикувaха корпоративните си приходи от продажби за третото тримесечие, като резултатите надхвърлиха прогнозите на анализаторите.

Покачването в индекса бе поведено от най-големите компютърни и софтуерни компании. Amazon отбеляза покачване от 35 на сто, от 25 август насам, Microsoft е добавил 32 на сто към пазарната си капитализация, Facebook е скочил с 24% за същия период.

Apple Inc., който има най-голяма тежест в индекса от 12.9% от общата оценка, отбеляза покачване от 17 на сто от разпродажбите през летния сезон.

Повече от 75% от компаниите в S&P 500 Index, обявиха по-добри корпоративни печалби за тримесечието от очакваните. Широкият измерител на американската икономика S&P 500 добави 1.19% през вчерашната сесия в Ню Йорк, като достигна най-високото си ниво от 10 август насам. Индексът продължава подема си, като гони стойности от преди разпродажбите през лятото, като се търгуваше на 3 ноември на ниво от 2 104.05 в 11:30 ч. българско време, което е 1.19% покачване за деня.

Dow Jones Industrial Average добави 165.15 пункта, или 0.93%, до 17 828.69 на 3 ноември в 11:30 ч. българско време.

Nasdaq 100 е скочил с близо 12 на сто през тази година, разширявайки печалбите от началото на 2009 г. до близо 150% В ранната сесия днес 3 ноември, технологичният индекс продължава ралито си, като се търгуваше на ниво от 4 703.9, което е покачване с 1.18% на дневна база.

Американските акции се покачиха в понеделник 2 ноември на фона новините от Markit Economics, като индекса PMI в производството за октомври отбеляза ниво от 54.1 Европа също така показа положителни резултати, като производствения PMI се изкачи до 52.3

Според доклада на HSBC, китайският PMI в сферата на производството отбеляза негативни резултати за трети пореден месец, като се сви до 48.3 през октомври.

Анализаторите очакват и положителни данни от доклада за новозaетите работни места в неселскостопанския сектор (Non-Farm Payroll), заедно с нивото на безработицата, което в момента е 5.1%. Данните за октомври ще излязат в петък, 6 ноември, като икономистите, анкетирани от Bloomberg прогнозират икономиката на САЩ да добави 182 000 нови работни места за изминалия месец, в сравнение с 142 000 през септември, като очакват процентът на безработица да спадне до 5 на сто.

Високата активност и положителното настроение отвъд океана дадоха подем на всички 10 сектора в S&P 500, като акциите в енергетиката и здравеопазването се изкачиха с повече от 2%. Енергийните компании скочиха с 11 на сто през октомври, като прекратиха дългата серия от месечни загуби. Сделките бяха подсилени и от акциите в областта на здравеопазването, като Dyax Corp. скочи с 28% след Shire Plc се съгласи да купи фармацевтична компания за 5.9 млрд. долара. Pfizer Inc. се изкачи с 3.8% поради постигането на напредък в преговорите за закупуване на Allergan Plc.

Решението на ФЕД да запази лихвените проценти, говори че икономиката на щатите не е готова сама да се справи със забавянето на растежа и целевата инфлация от 2% От другата страна на океана, слабия растеж на икономиката в еврозоната може да доведе до отпускане на допълнителни парични стимули от ЕЦБ през декември.

Надигналите се опасения за здравето на световната икономика, породени от неочакваното решение на китайската централна банка да понижи лихвените нива на 23 октомври с 25 базисни точки до 4.35% бе шестото поредно понижаване на ставките от ноември миналата година. Китайската икономика забави експанзията си до 6.9% през третото тримесечие, което бе под очакваните 7% 

На фона на всички тези събитията, породени от централните банкери, американските акции отбелязаха на-дългото си месечно рали от 2011 г. насам.