UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българска игра се играе от милиони потребители

Мартин Кадинов, представител на гейминг индустрия в предаването UpDate, 18.09.2021 г.

20:04 | 17 септември 2021
Обновен: 14:38 | 18 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Геймингът през последната година и половина преживя катарзис. Локдаунът масово промени навиците на хората през свободното им време. А по препоръка на СЗО, за да не се губят социалните контакти, от здравната организация са препоръчали видео игрите. Това сподели Мартин Кадинов, представител на гейминг индустрия в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова. 

По думите на госта, при всеки един индикатор на видео игрите има ръст, въпреки недостига на чипове, затова в макро смисъл ще видим по-плавен и постоянно преход в тази сфера. Като новата кота 0 ще е по-висока заради по-големия афинитет на хората към игрите. Гостът споделя, че дори и при 5% нетна загуба от по-малко продажби на игри, това няма да попречи гейминг сферата ще продължава да расте, тъй като тази индустрия е многоспектърна. 

Видео игрите сред младите освен като форма на забавление, все повече се възприемат и като средство за комуникация. Гейминагът се видоизменя и се вплита в поп културата. По думите на госта, вече и музиката се свързва с видео игрите. А „Вещерът“, който стана хит в “Netflix” е типичният пример как игрите влияят и на стрийминг платформите. 

Вече изцяло се е променил начина, по който се продават игри. От продукт, който се е купувал от кутия в магазин, минем през безплатен продукт, обвързан с микротранзакции, накрая се стига до плащане на месечна такса, при която се получават няколко игри - досущ като принципа на стрийминг платформите. 

Никога не сме живели в по-интересни времена за видеоигрите. А в България, макар и да не се правят игри, се работи по всичко останало свързано с тях.  Маркетинг, публишинг, организиране на събития, стрийминг съдържания и комуникация 

Гостът допълва, че гейминг индустрията в България е започнала да произвежда все повече интересни новини и заглавия. Правят се продукти, които достигат до много хора. Пример за това е историята на играта Троя от изминалата година. Тя представлява най-успешна интерпретация на игра от български екип. Троя се играе от няколко милиона потребители.

 

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" гледайте тук.