UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

България се превръща в стратегическа дестинация за центровете за данни

Здравко Николов, изп. директор на Equinix България, UpDate, 15.05.2021

20:03 | 15 май 2021
Автор: Александра Попова

Географското местоположение на България превръща страната ни в предпочитана дестинация за центровете на данни. Ние сме на границата на Европейския съюз – ако някой иска да държи някакво съдържание, с което да обслужва огромен пазар, то това е София. Центровете за данни в България осигуряват високоскоростни връзки със страните от Европейския съюз, Турция и Кавказ. Това заяви Здравко Николов, изп. директор на Equinix България  в ефира на предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

От думите на госта стана ясно, че бизнесът за данни в България расте, като все повече съдържание се обменя дигитално. 

"Голяма част от ръста се дължи на няколко големи американски компании като Microsoft, Google, Amazon, които имат доминираща роля върху пазарите. По-малките фирми, които не са част от облачната революция, започват да се свързват по-активно към различни доставчици на услуги, което довежда до силна взаимосвързаност".

Здравко Николов коментира, че основният фактор, който влияе на големите инвестиции в областта на центровете за данни, е цената на енергията, както и нейната стабилност. Други фактори са политическата стабилност и наличието на висококвалифицирани хора. 

Друга тема от разговора беше свързана с развитието на телекомуникациите и 5G мрежата в България. 

"5G като технология е революционно различна – няма смисъл всички данни да бъдат събирани на централно място. Като структура това е нещо, което би работило много години", смята гостът.

"Развитието на телекомуникациите се характеризира на етапи на революционен ръст и промени. Ако в миналото цифровизацията на аналоговата мрежа беше въпрос просто на еволюция – по-качествена услуга, то появата на мобилни телефони беше революция. Последва дълъг период на еволюция, при която световните телекоми повишиха скоростта на достъпа до интернет". 

"В България много малко от услугите, които компаниите използват са онлайн. Това е една много голяма възможност. Създалата се обстановка покрай пандемията принуди страната ни да акцентира върху онлайн услугите. България има голям потенциал за развитие в навлизането на технологиите", каза гостът. 

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.