UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

ЕС иска да създаде първия си квантов компютър до пет години

Елена Кирилова, Update, 13.03.2021

20:01 | 13 март 2021
Автор: Магдалена Иванова

Европейският съюз иска да създаде първия си квантов компютър до пет години. Всичко това е част от усилията на блока да намали зависимостта си от неевропейски технологии. Това обясни Елена Кирилова, водещ на предаването Update.

„Планът на ЕС, наречен 2020 Digital Compass, се появява в момент, в който пандемията от коронавирус излага 27-те страни на по-голяма зависимост от ключови технологии от китайски и американски компании. Той се позовава на важността на чиповете, използвани в свързаните коли, смартфоните, свързаните с интернет устройства, високопроизводителните компютри и изкуствения интелект“.

По думите на Елена Кирилова Планът на ЕС препоръчва инвестиране в квантови технологии и посочва, че те ще бъдат ключoви в разработката на нови лекарства и ускоряване на геномното секвениране. 

„Планът също така призовава за 10 хил. климатично неутрални съоръжения до 2030 г. Те биха помогнали на Европа да развие собствена облачна инфраструктура и да удвои броя на т. нар. еднорози, или новите компании с оценка от 1 млрд. долара, за същия период. Планът на ЕК ще се нуждае от одобрение на страните от Европейския съюз, както и от Европейския парламент, преди да започне да се изпълнява“.

Елена Кирилова обърна внимание и на новината, че американската технологична компания Apple ще отвори център за дизайн на чипове в Мюнхен, Германия.

В рамките на предаването можете да гледате и разговор с проф. д-р Григор Горчев, който е ръководител на Центъра по миниинвазивна хирургия към Медицинския университет в Плевен. Той разказва за предимствата на работата с роботизирани системи и за развитието на технологиите в медицината. 

За здравната практика и превенцията с помощта на технологиите пък разказва Кирил Кандиларов, който е съосновател на платформата Healthyco.

Цялото предавайте гледайте във видеото.

Всички издания на предаването Update гледайте тук.