UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Битката на Microsoft и Apple срещу Google и Facebook става все по-явна

Иво Илиев, изпълнителен директор на BrandFormance, Update, 27.02.2021

20:02 | 27 февруари 2021
Обновен: 08:50 | 1 март 2021
Автор: Магдалена Иванова

Играчи като Microsoft и Apple в момента са в една удобна периферия, която се очаква да предложи във всеки момент конкурентни продукти на Google и Facebook. Тази борба става все по-явна. Това заяви Иво Илиев, изпълнителен директор на BrandFormance, в предаването Update с водещ Бойчо Попов.

„Това, което се случи в Австралия е един уникален „case study”, защото разбрахме значението на трафика от Facebook към медиите и каква е реакцията от страна на потребителите – дали им липсват новинарските линкове и до колко хората са склонни да се застъпят за една или другата страна в този спор“.

По думите на Иво Илиев виждаме една борба не само на ниво държава-медии-социални мрежи, но и на ниво технологични гиганти.

„Много е вероятно Европа да предприеми мерки, подобни на тези в Австралия, защото знаем, че в края на миналата година Европейският съюз атакува Messenger и WhatsApp на Facebook с различни притеснения за защита на личните данни. Като цяло погледите са насочени към рекламната платформа на Facebook и възможността на социалната мрежа да доминира в снабдяването на дигиталните медии с референтен трафик“.

Илиев обясни, че на медийния пазар има притеснение и Facebook се явява в епицентъра на нещо, което буди много съмнения и липса на доверие.

„Амбициите са за малко по-справедливо разпределение на средствата от реклама“.

Гостът допълни още, че ако има решение на ниво ЕС, то ще бъде спуснато и към България.

„Има много възможности около един друг сегмент – „нейтив“ и ПР, при който Facebook и Google се опитват да атакуват агресивно с желание да доминират. Преговорите ще са сложни между новинарски медии и социалните медии, но трябва да има баланс“.

Иво Илиев каза още, че по-малките играчи на този пазар остават в периферията и нямат друг избор освен да се съобразяват с вече договорените правила.

„Преговорите на технологичните гиганти с големите мастодонти на медийния пазар са с цел печелене на време, за да могат да наместят нещата около технологичната си рамка“.

Според изпълнителния директор на BrandFormance ще се стигне до консенсус, който да е печеливш за двете страни, но за момента не се вижда глобално решение.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.