UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

2019 г. беше най-силната година за стартъп общността у нас

Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO), UpDate, 21.12.2019

20:04 | 21 декември 2019
Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2019 г. беше най-силната за стартъп общността в България. Това каза Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO), в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

„В последната една година темата за стартъпите достига нови висоти на припознаване от страна на правителство, управляващи, политици“, посочи Иванов. По негови думи у нас вече има осъзнатост, че това е гръбнакът, върху който може да се гради икономика, растяща с много по-бързи темпове.

„Стартъп компаниите стават все по-успешни. Фондовете също се развиват, стартират и нови“.

Добромиров посочи, че в сферата у нас в момента има възможности за финансиране. „Трябва обаче да има повече частни пари“, добави той.

„Предизвикателство за целия Европейски съюз и за България е капиталовите пазари да работят по-добре и да има повече частни средства“.

Според госта бум на стартъпи в подобна среда е очакван. Той обаче смята, че бумът ще е устойчив и със съдържание, тъй като инвеститорите вече са узрели.

„Стратегията, умението и разбирането как се прави са проблемни за предприемачите у нас“, посочи Добромиров.

„Има доста програми, които в момента помагат на предприемачите или на желаещите да са предприемачи да натрупат нужните умения. Продажбите продължават да са голямото предизвикателство“.

Като едни от най-силните страни на стартъп средата у нас гостът изтъкна наличието на добри инженерни умения и хора, които се борят да постигат целите си.

„Страхът от провала е голяма тема. На политическо ниво трябва да се направят промени в търговския закон, за да има повече шансове за провал“.

„България трябва да си избере нещо, в което да е изпреварваща, а след това да създаде цялата добра среда това да се случи“, смята Добромиров. Според него следването на подобен модел и от други страни членки на ЕС би помогнало за развитието на целия блок.