UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Германският VOSS Automotive има дългосрочни планове за България

Д-р Щефан Отто, управляващ директор на VOSS Automotive и Ролан Вайс, ръководител за България на VOSS Automotive, UpDate, 20.10.2018

20:30 | 20 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създадена през 1931 година като производител на арматура, компанията VOSS Automotive става един от най-големите автомобилни поддоствчици в Европа. Началото ѝ тръгва от две поколения на семейството: на  Херман Фос и сина му Ханс Херман Фос. Синът Ханс Херман Фос  решава от активностите на баща си за домакинска арматура да премине към автомобилния сектор. Една обща черта при това е изходният материал, месингът. Арматурата за отопление, за водни кранове е от месинг, но и щекерите за налягане за спирачките за МПС също са от месинг. Компетентността за общия материал месинг е изходящата база, а Ханс Херман Фос започва да прави и продава щекери за спирачките на превозните средства. Така се случва влизането в автомобилната индустрия като поддоставчик, през 50 - те и 60 - те години на 2- век. Това разказа Д-р Щефан Отто, управляващ директор на VOSS Automotive в интервю на Бойчо Попов, главен редактор на Investorr.bg за предаването UpDate. 

Германският автомобилен концерн Voss Automotive, който ще инвестира на първия етап от своята експанзия в България около 15 млн. евро, има дългосрочни планове за страната. Заводът на германците ще бъде в ловешкото село Баховица, където групата е сключила десетгодишен договор за наем на около 15 000 кв.м площи в местния "Баховица индустриален парк".

Ето какви са и плановете на компанията за бъдещото производство и справянето с проблема "дизелгейт": 

"Във втората половина на 2017 година много интензивно се занимавахме със стратегията ни и тази стратегия нарекохме " VOSS Automotive 2025", заради периода, който обхваща. Една от основните теми в нея беше как ще се развие бъдещето на задвижванията: двигателите, сегментите, за камиони и за лични превозни средства. По отношение на камионите сме сигурни, че дизелът ще продължи още дълго да играе сериозна роля. Все още няма реални технологични алтернативи, освен в рамките на локалния транспорт. Ако в рамките на града доставяте пратки и колети, това можете да го правите с електрически превозни средства. Но за дълги разстояния - например между Кьолн и София,  имате нужда от дизелов камион. Убедени сме, че това ще е така поне още 10 - 15 години".

В сектора на колите, обаче компанията предвижда, че ще в бъдеще ще има микс - от двигатели с вътрешно горене, електрически двигатели и хибриди. И вероятно малко по-късно  - двигатели с горивни клетки.

За да е добре представена навсякъде, компанията произвежда части и обслужва всички тези области. Компанията е разработила и предложила решения за всички нужди на автомобилите. За инвестицията си в България гостът каза:

„Ние наехме халета в индустриална зона Баховица за 10 години, ние се ангажираме дългосрочно. Няма нито един завод на Voss, който вече да не съществува. Всеки завод, който сме направили, съществува и днес. В Германия имаше два малки завода, които сляхме. Имаше премествания. Например в Мексико се преместихме миналата година от нает завод в наш собствен. Но никога не сме се отказвали от дестинация. Така че, може да се каже, че дойдохме, за да останем. Това е дългосрочен ангажимент“.

Това са част от думите на Щефан Отто в ефира на телевизията.

"Ние избрахме България, защото тя изпълнява всички критерии за успешна инвестиционна дестинация. Добре образованите и мотивирани служители, добра инфраструктура, стабилно политическо и икономическо състояние, както и принадлежността към ЕС са много важни за подобно ново място. А  регионът около Ловеч избрахме, защото е индустриална зона с опит. По-рано там е имало много силна индустрия и сме убедени, че в този регион ще има достатъчно служители." Това каза Ролан Вайс, ръководител за България на  VOSS Automotive,  в предаването UpDate с водещи Бойчо Николов и Елена Кирилова.

Гледайте целия разговор с Щефан Отто и Ролан Вайс във видео материала.