UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Все повече компании у нас са готови да подадат ръка на бежанците

Ива Гумнишка, основател на Human in the Loop, UpDate, 27.05.2018

20:05 | 27 май 2018
Ива Гумнишка, основател на Human in the Loop. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ива Гумнишка, основател на Human in the Loop. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фирмите в България са доста отворени и много от тях са готови да подадат ръка на бежанците и да им помогнат да си намерят работа. Това коментира Ива Гумнишка, основател на Human in the Loop, в интервю за Елена Кирилова за предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

Human in the Loop е социален проект, който има за цел да назначава бежанци от Близкия Изток. Първоначалната идея е била да организира курсове по програмиране за тях, но впоследствие се концентрира върху предоставянето на възможности за работа, като подпомага компаниите за машинно обучение. 

В момента във фирмата работят 7 души, предимно от Сирия, а идеята е броят им да се увеличи до 50. Тя си партнира с държавните структури, като хората са наети по програма за субсидирана заетост за бежанци.

Гумнишка посочи, че планира в бъдеще да разшири таргет групите  и проектът да обхване хора с увреждания и такива, които нямат възможност да си намерят работа. 

Според нея технологиите могат силно да подпомагат хората, но всичко зависи от останалите участници в екосистемата. По думите й компании, които аутсорсват дейности, трябва да са много внимателни и да не избират ниската цена пред етичността, както и винаги да мислят за социалните ползи. 

Вижте целия разговор във видеото