UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Български стартъп спестява време на потребителя с мобилно приложение за кредитиране

Даниела Кръстева, съдружник и директор в NEXTI, в "UpDate" 18.05.2024 г.

20:00 | 18 май 2024
Обновен: 11:12 | 20 май 2024
Автор: Георги Месробович

NEXTI е създадена от група специалисти в областта на финансите и технологиите. Стартъпът е финансиран от лични средства и се обединява около общата цел – кредитирането в България да бъде прозрачност и да спестяват времето и усилието на хората, които искат да изтеглят ипотечен кредит. Компанията цели разширение на чуждестранните пазари, като се насочва към страни-членки на ЕС, това коментира Даниела Кръстева, съдружник и директор в NEXTI, в предаването "UpDate" с водещата Елена Кирилова.

NEXTI предлага на потребителите кандидатстване за потребителски или ипотечни кредити през мобилното приложение, след като клиентът изтегли приложението и въведе информация за желания кредит и банките, от които би го изтеглил, платформата му предоставя всички възможно оферти, каза Кръстева. Това спестява изключително много време на хората, като не е нужно да ходят до офисите на съответните банки, за да се запознаят с офертите.

Платформата предлага и комуникация със специалисти, които да насочват потребителя, като целият процес се извършва онлайн. Целта на приложението е да се осигури максимално прозрачност при кредитирането.

Младите поколения предпочитат изцяло онлайн подхода, което е и причината NEXTI да не се насочи към физически офиси и присъствен контакт. Потребителската база за миналия месец е около 6000 души, а за този се е увеличила с 1000, достигайки 7000 потребители. Платформата работи с всички водещи банки, като гостът обясни, че различните финансови институции предлагат различен вид кредитиране, за това при въвеждане на нуждите на потребителя те му предлагат банките, които отговарят на изискванията му.

В началото банките са били по-резервирани за партньорство с платформата, заради липсата на физическо представяне на кредитните продукти. Но сега всички банки целят пълна дигитализация, което улеснява партньорството им с NEXTI. Гостът обясни, че при попълване на нужната информация, потребителите дават информация за това коя банка използват и приложението изисква максимална отстъпка от нея. Така се премахва нуждата от ходене до клон, за да се получи по-голяма отстъпка.

Услугата на приложението е абсолютно безплатна за потребителите, като основният приход за компанията идва от сключените договори с банките. Сигурността на клиентите е гарантирана, тъй като системата е защитена и криптирана и отговаря на стандартите за обработка и съхранение на данни.

„NEXTI е създадена от група специалисти в областта на финансите и технологиите. Стартъпа е финансиран от лични средства и се обединява около общата цел – кредитирането в България да бъде прозрачност и да спестяват времето и усилието на хората, които искат да изтеглят ипотечно кредитиране.“

NEXTI се готвят да разширят пазарите, на които оперират и да започнат работа и в чужбина. В момента се проучват няколко страни-членки на ЕС, като потенциални пазари и работата е насочена към адаптиране на приложението, за да отговаря на регулаторните изисквания в различните държави.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.