UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българско приложение за тренировки създава обучения по мярка за домашния любимец

Асен Аролски, основател на Pawmatix, в UpDate, 12.05.2024

20:00 | 12 май 2024
Обновен: 08:47 | 13 май 2024
Автор: Галина Маринова

Pawmatix работи по подобие на GPT технологията, като има в себе си голяма база от информация, която на база профила на кучето - неговата възраст, ниво на енергичност, както и проблемите, които хората искат да разрешат, създава тренировка, която да е насочена именно към това. В момента пазарът на домашни любимци е между 470 и 500 млн. домашни кучета по света. Това, което ние адресираме (силно се надяваме да стигнем до всички хора по света), но за сега залагаме по-консервативни метрики в нашия бизнес план и сме се насочили към англоговорящия свят, а в момента се подготвят преводи на български и редица други европейски държави. Това каза Асен Аролски, основател на Pawmatix, в интервю на Милен Симеонов за предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

Идеята за създаването на приложението за обучение на кучета Pawmatix се роди в много интересни времена - 2020 година - по времена на пандемията и големия локдаун, сподели Аролнски.

"Тъй като ние се занимаваме с обучение на кучета от много време, тогава трябваше да направим избор между две опции - или да прекратим своята дейност или да намерим други, иновативен и разбираем за нашата публика начин, по който да предоставяме нашите знания и умения. Тогава се роди идеята и нуждата на този процес и дигитализирането му".

Системата на Pawmatix и начинът, по който функционира приложението са много различни от всичко, което функционира на пазара в момента, подчерта гостът. "Ние работим със стопаните на кучето. Всеки един стопанин трябва да може сам да научи своето куче. Често даваме прилика с танците".

"Обикновено обучаващите кучета треньори учат кучето на поредица от команти, като "седни", "легни", "ела", "на място" и т.н., което създава една конкретна концепция, но създава много ограничения. Защото, когато се излезе от тази концепция, започва едно объркване на животното - кога и какво се изисква от него".

Pawmatix работи по подобие на GPT технологията, като има в себе си голяма база от информация, която на база профила на кучето - неговата възраст, ниво на енергичност, както и проблемите, които хората искат да разрешат, създава тренировка, която да е насочена именно към това.

"Специалното на Pawmatix е, че е почти невъзможно да ви се паднат две еднакви тренировки. В момента приложението има възможост да създаде над 700 хиляди различни тренировки. Целта е именно такава - да бъдат научени основните стъпки, които в последствие да се комбинират по различни начини, за да служат на това, което искаме да постигнем". 

Имаме фокус група с над 300 човека, с които сме работили по време на пандемията и с тях създадохме механизъм, с който да проследяваме развитието на техните кучета, сподели събеседникът. Данните, които се събират, помагат за създаването на алгоритъм за получаване на нужните резултати, сподели Аролски. 

"Повечето обучения вървят много целеносочено - от точка А до точка Б. Ние не разбираме обучението на кучета по този начин и смятаме, че обучението на кучета е много по-комплексно като процес. Искаме да запознаем масовия потребител с различен подход, който е много по-добър. Искаме нашето приложение да бъде от полза, както на любители, така и на експерти. Приложението и технологията са само инструмент обученията да станат много по-достъпни и ефективни". 

За да обучат своето куче добре с помощта на експерти хората могат да инвестират стотици, а дори и хиляди, докато абонаментният модел за приложение като нашето дава гъвкавост и достъпност, подчерта събеседникът и добави, че пазарът на домашни любимци е изключително интересен. "Проучванията показват, че в момента ние сме във възход и до 2030 година пазарът няма да спира да расте". 

Как създателите на приложението прилагат на практика максимата, че "всяко нещо, което маже да бъде измерено, може да бъде подобрено" в работата си?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.