UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Как българо-британски хъб в Лондон подпомага родни стартъпи към глобална експанзия?

Геновева Христова, член на Управителния съвет на ВЕХ, „UpDate’’, 19.11.2023 г.

20:02 | 19 ноември 2023
Автор: Милен Симеонов

Българските стартъпи са иновативни, креативни и адаптивни, но въпреки това са малки. Липсват им капитал и ресурси. Трябва да имаме повече самочувствие, с което да се представяме на външните пазари, да сме по-подготвени. Именно това е и една от услугите, които Bulgarian Expansion Bridge (BEX) ще предоставя. Помагаме на компаниите зад граница във филтрацията, валидирането на тяхната идея и осигуряваме достъп до фондове за дялово финансиране. Една от най-важните услуги, които предоставяме е т. нар. ‘’go-to-market service’’, чрез която наши профилирани експерти поемат компанията, която иска да стъпи в чужбина и я предоставят на своите контакти. Целим българските бизнеси да бъдат забелязани и да се разширят на глобалния пазар през Англия. Това коментира Геновева Христова, член на Управителния съвет на ВЕХ в предаването "UpDate’’ с водеща Елена Кирилова.

“Идеята за създаването на бизнес хъб, който да подпомага българските стартъпи да “кацват” в Обединеното кралство и оттам глобално, е от много отдавна. От 4-5 години се движи в пространството на Българо-британската бизнес асоциация, тъй като самото име на организацията означава, че както има организация у нас, така трябва да има такава и в Лондон. Там пазарът на инвестиционните капитали е 3 пъти по-голям спрямо континентална Европа.”

Bulgarian Expansion Bridge е неправителствена организация, създадена по инициатива на БББА. Нейната основна цел е да подпомогне открояваното на българските иновативни стартъпи сред световните пазари,

“Ако една компания иска да започне работа с нас, преди всичко трябва да има план. Трябва да има визия, да знае какво иска да постигне и как да го направи, да си постави цели и да може да ги защити, защото преди всичко ние работим с много инвеститори. Основното нещо, което те следят освен идеята, са хората - екипът, който си избрал и подготвил и начинът, по който можеш да го защитиш.”

Христова, коментира и всеизвестните твърденията, че Източна Европа разполага с потенциала да се превърне в Силициевата долина. Според нея регионът върви уверено в тази посока, но се нуждаем от повече положителни и успешни примери, с които да защитим тази позиция. Гостенката допълва, че западните инвеститори са все по-отворени към родния бизнес, тъй като търсят иновативни и обещаващи идеи.

“Европа категорично все повече гледа към своите локални партньори и Югоизточна Европа се явява абсолютно своеобразният нормален логичен партньор в тази битка на международните пазари, с която континентът се опитва да се справя.”

Христова потвърждава, че Лондон остава стартъп столицата на Европа, а Великобритания е по-силна и решена от всякога. Въпреки това гостенката изтъква желанието си да подпомогне превръщането на България в стартъп столицата на нашия регион.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate“ може да намерите тук.