UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Сдружение помага на НПО-тата у нас да използват данни за добро

Никола Тулечки, основател на сдружение „Данни за добро“, Update, 05.02.2023

20:02 | 5 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Професионалисти в сферата на технологиите и работата с данни прилагат уменията си върху обществено полезни цели, позволявайки на неправителствените организации да намират смислени аргументи, с които да защитават каузите си. Интересът към услугата у нас е голям, а повече за нея разказа Никола Тулечки, основател на сдружение „Данни за добро“, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Тулечки разказа за някои от проектите на сдружението. Той посочи, че в момента работят по мащабен проект, в който се опитват да направят оценка за достъпа до детски градини на децата в цяла България, използвайки данни на Националния статистически институт и на образователното министерство.

Работата на сдружението започва като доброволческа, стана ясно от разговора, но вече има няколко проекта, които са финансирани.

„Основно работим на доброволен принцип. Ще използваме финансирането, за да го инвестираме обратно в компанията“, посочи Тулечки.

Според него у нас има неразбиране какво значи общественополезна работа спрямо търговска работа.

„Когато си сдружение с общественополезна цел можеш да развиваш стопанска дейност, но не можеш да прибираш дивиденти. Т.е. основателят няма дял в организацията, но нищо не пречи работещите в нея да получават заплащане“.

Гостът отбеляза, че организацията има десетима членове, и още 10-15, които доброволци и имат непостоянно ангажиране. „Винаги сме отворени за нови членства“, каза Тулечки.

Той разказа, че сдружението планира да пусне нов продукт, чрез който големи технологични компании ще могат да участват в каузи на НПО-та.

„Ще се предложат задачи с кауза, които отговарят на компетенцията на хората, които работят в тези компании“.

Трудностите в работата, по думите на Тулечки, са чисто организационни, както и в комуникацията с институции и представители на администрацията.

„Сдружението не планира разширяване на дейността си извън България“, посочи още неговият основател.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.