UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Пазарът на сгъваеми мобилни телефони ще се нагорещи през 2023 г.

Никола Балов, основател на nixanbal, UpDate, 07.01.2023

20:02 | 14 януари 2023
Автор: Николета Рилска

Samsung е първата компания, която обяви пускането на сгъваем мобилен телефон и започна много сериозно да инвестира в налагането на тези устройства на пазара. Всяка година те се актуализират, което означава, че компанията наистина иска да са масов продукт. Тази година се очаква много сериозна конкуренция отвсякъде. Много китайски играчи имат апетит към този пазар, някои, включително Xiaomi, вече обявиха планове за навлизане с тези устройства в Европа. Предстои да видим как ще реагира Samsung и дали ще успее да запази преднината си. Това заяви Никола Балов, основател на nixanbal, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

Балов посочи, че премиерата на моделите на Samsung Galaxy S23 е насрочена за 1 февруари, като се очаква основното подобрение да е при камерата на S23 ultra, която ще е с 200-мегапикселов основен сензор, какъвто вече има в моделите на Xiaomi. „Може би най-важното е, че Samsung за пръв път ще пусне тази серия с чипсет на Qualcom Snapdragon 8 Gen 2“, добави той.

Гостът коментира и представянето на технологичните компании през 2022 г. на фона на рязкото поевтиняване на акциите им. Според него водещият проблем зад поевтиняването на книжата на Meta е, че главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг не е обяснил какво точно ще предостави „метавселената“, дали и защо потребителите биха искали да влязат в нея.

По отношение на покупката на Twitter от Илон Мъск Балов отбеляза, че сякаш „няма сериозна, ясна посока, в която той иска да върви с тази мрежа“.

„(Покупката на Twitter) е пълен хаос – не е ясно какво точно прави Мъск, не е ясно дали е имал идея какво ще прави“.

За Apple големите събития през 2022 г. са представянето на новия настолен компютър Mac Studio и часовниците Apple Watch Ultra, стана ясно от разговора. „Всичко останало бяха ъпгрейди на по-стари устройства“, отбеляза Балов.

Той посочи, че стандартните версии iPhone 14 или 14 plus са по-малко привлекателни от двата pro модела – както беше и миналата година.

“Очаква се тенденцията да продължи – Аpple ще има сериозна пропаст между стандартните и Pro версиите на iPhone. Очаква се iPhone 15 да е с миналогодишния процесор, а iPhone Pro и iPhone Pro max да са с нови. Това показва, че Apple иска да направи по-скъпите си модели по-атрактивни“, обясни той.

Според него плановете на компанията за понижаване на цените на стандартните модели биха били добър ход, особено предвид разочароващите продажби на iPhone Plus модела.

Балов отбеляза, че компанията планира да пусне и виртуалните си очила тази година – като обясни, че става въпрос за очила за т.нар. смесена реалност.

„Това ще е нова категория за Apple - продуктът е много скъп – три хиляди долара е цената само за хардуера“, поясни той. И добави, че това няма да е продукт, с който Apple ще следва Meta в „метавселената“.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването UpDate гледайте тук.