UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Все повече IT компаниите в България правят продукти с висока добавена стойност

Теофил Шиков, основател и изп. директор на "Out2Bound", 12.03.2022

20:02 | 12 март 2022
Автор: Галина Маринова

Нараства броят на българските технологични компании, които реализират все повече продажби и на българския пазар. Въпреки че нивото в аутсорсинг секторът значително се вдига, тези компании търсят и начини да създават и продукти, за да реализират добавена стойност. Това каза в "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria Теофил Шиков, основател и изп. директор на Out2Bound, в интервю на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg и водещ на предаването. Гостът коментира втория пореден годишен доклад на Out2Bound за състоянието на IT сектора в България. 

Всички компании от IT сектора се бяха настроили през 2021 година да си върнат това, което са загубили или с което са се забавили през 2020. Годината отново беше под знака на растежа, като продажбите растат във всички подсектори, коментира Шиков. "Около 40% от отговорилите правят значителна част от оборота си и от България, което означава, че все повече технологични компании гледат и към нашия пазар". 

За пазарите извън България - Централна и Източна Европа и Балканите се нареждат до Западна Европа и Великобритания по интерес, като Великобритания е номер едно пазара, към който са гледали нашите технологични компании през 2021 година. Но това не е единствения пазар, каза още събеседникът. "Нямаме компания, която да казва, че продава само в една единствена държава. Винаги има поне още две - три страни".

"Функцията на търговеца в технологичните компании става все по-комплексна и по-сложна - с различни канали и начини, по които търговците трябваше да се научат да се справят в една изцяло дигитална среда. Апетитът за търговци, които да продават за технологични компании, в някакъв момент може да прерасне в глад, защото все повече и повече компании излизат на пазара с продукти - интелектуална собственост, която е базирана в България".

Компаниите, взели участие в проучването, представено в последния доклад, са 111, като подсекторите са няколко - производство на собствени продукти, аутсорсинг, консултантски компании, системни интегратори, обясни гостът. "Най-много са пораснали компаниите, произвеждащи собствен продукт". "Дори и компании, които се занимават с услуги и аутсорсинг, мислят за създаване на продукт с интелектуална собственост и патент".

"Аутсорсинг секторът продължава да се развива силно. Нивото се вдигна значително през последните няколко години, защото дойдоха повече международни компании, които създадоха центрове за развойна дейност или изцяло преместиха екипите си от програмисти тук. Това вдигна нивото като цяло, включително и на заплащането. Знаете и за казуса с кадрите, който присъства всяка година". 

Нашите компании започват все по-ясно да се насочват към дейности, при които се създава добавена стойност под формата на продукти, подчерта експертът. 

По повод войната в Украйна и геополитическа криза събеседникът каза, че едва 6% от компаниите продават на руския пазар, но това не е единственият им пазар. "Нямаме нито една компания от извадката, която да е изцяло зависима от Русия или от украинския пазар. Това е успокоително. Продавайки продуктите си на външните пазари, компаниите се стремят да не продават само на една конкретна локация, а да диверсифицират". 

"Накъде ще поеме цялата криза предстои да видим. Годината започва силно и със заявки за растеж. Индустрията е преживяла до сега всякакъв тип кризи, които е преодоляла до сега, ще видим как ще се справи с новата". 

Ще успее ли индустрията да привлече на работа украински специалисти, които са напуснали родината си заради войната? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.