BlackRock залага на възход на електромобилите в Австралия

Бавното въвеждане на електрически автомобили в Австралия няма да продължи дълго

10:37 | 24 август 2021
Автор: Михаил Митев
BlackRock залага на възход на електромобилите в Австралия

BlackRock Inc. залага, че бавното въвеждане на електрически автомобили в Австралия няма да продължи дълго, тъй като инвестира в националната инфраструктура за зареждане

Отделът за недвижими активи на най-големия паричен мениджър в света направи първата си инвестиция в сектора за зареждане на електромобили (EV) в Азиатско-тихоокеанския регион чрез дял в Jolt Charge, която планира да пусне повече от 5000 станции в Австралия, и също така ще осигури повече от 72 милиона долара финансиране.

Глобалният фонд за възобновяема енергия на BlackRock, който привлече 4,8 милиарда долара по-рано тази година, планира да насочи повече от 10% от капитала си за инфраструктурата за зареждане на EV.

"Австралия изостава по отношение на въвеждането на електрически автомобили, но отчасти това се дължи на липсата на инфраструктура за зареждане", казва Чарли Рийд, управляващ директор на BlackRock за инвестиции във възобновяеми енергийни източници в региона APAC.

Усилията на Австралия да декарбонизира своя транспортен сектор се нареждат сред най-лошите в Г-20, докато липсата на национални цели и подкрепящи политики за внедряването на електромобили довежда до това, че големите производители избягват пазара, оставяйки потребителите с ограничен избор от по-стари модели при сравнително високи цени. Страната също бавно изгражда инфраструктурата за зареждане, което прави пътуването на дълги разстояния предизвикателство.

В доклад на Съвета за електрически автомобили в понеделник се казва, че през първата половина на 2021 г. са продадени 8 688 електромобила, които вече надминава по продажба 6 900-те EV, продадени през цялата 2020 г.

Очаква се, че броят на електрически модели, предлагани на пазара, да се увеличи до 58 до края на 2022 година, от 31 в момента, а сега в цялата страна има над 3000 обществени станции за зареждане.

Рийд казва, че BlackRock е привлечен от бизнес модела на Jolt, в който зарядните станции са разположени на съществуваща електрическа инфраструктура, която може да се използва и за външна реклама, като предлага допълнителен източник на приходи. Jolt също така не таксува шофьорите за първите седем киловатчаса, което е еквивалентно на около 45 километра (28 мили) шофиране.

"Институционалният капитал ще играе решаваща роля в развитието на инфраструктурата, която ще стимулира и ускори въвеждането на електромобили в Австралия", казва в изявление Дъг Макнами, основател и главен изпълнителен директор на Jolt.