Продажбите на електромобили растат с навлизането на новите климатични цели на Европа

Тези превозни средства са утроили дела си от продажбите на нови автомобили от 3,5% през 2019 г.

19:04 | 29 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един на всеки девет нови автомобила, продадени в Европа през миналата година, е бил електрически или хибрид, като продажбите на автомобили с ниски емисии се увеличават, дори когато пандемията от COVID-19 намали общите продажби на автомобили, съобщи Европейската агенция за околната среда.

Нарастването на продажбите на електрически автомобили доведе до 12% спад на средните емисии на CO2 от новите автомобили, продавани в Европа през миналата година, в сравнение с 2019 г., като обърна тенденцията, при която тези емисии се увеличават три последователни години.

Това беше най-големият годишен спад на такива емисии, откакто ЕС въведе своите стандарти за CO2 на автомобилите през 2010 г.

От 11,6 милиона нови автомобила, регистрирани в ЕС, Исландия, Норвегия и Великобритания през миналата година, 11% са напълно електрически или хибридни. Тези превозни средства са утроили дела си от продажбите на нови автомобили от 3,5% през 2019 г.

По-строгите цели за CO2 за производителите на автомобили влязоха в сила през 2020 г., подтиквайки ги да ограничават емисиите си в целия автопарк, като продават повече автомобили с ниски емисии, купуват кредити от други производители на автомобили, които са превишили целите си, или са изправени пред глоби.

EEA не съобщи кои производители на автомобили са изпълнили целите си.

Страни, включително Франция и Германия, също включиха субсидиите за електрически превозни средства в пакетите за икономическо възстановяване от COVID-19 миналата година.

Докато общите продажби на нови автомобили спаднаха, продажбите на електромобили и хибриди в Европа се увеличиха до над 1 милион през 2020 г.

Кампанията „Транспорт и околна среда“ заяви, че данните показват, че целите за емисиите работят, но призова Брюксел да предложи стандарти за CO2, които да забранят продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили до 2035 г., когато обяви пакет от климатични политики следващия месец, предаде „Ройтерс“.

Представители на ЕС заявиха, че политиците все още не са потвърдили кои конкретни цели за CO2 ще бъдат предложени от Комисията.

Средната кола остава на пътя от 10 до 15 години, а участниците в кампанията твърдят, че продажбата на замърсяващи превозни средства след 2035 г. ще осуети целта на ЕС да има нетни нулеви емисии до 2050 г.

Средните емисии за нови автомобили, регистрирани в Европа, са били 107,8 грама CO2 на километър през 2020 г., което е намаление от 14,5 грама в сравнение с 2019 г.