Tesla и Берлин - брак по сметка и по любов

Очаква се базираната в Калифорния компания да се сблъска с твърда конкуренция от страна на Volkswagen

14:32 | 16 ноември 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск обяви в началото на седмицата в рамките на церемония за връчване на наградите "Златен волан" в Берлин, че пионерът в производството на електромобили ще изгради първия си завод в сърцето на Германия, в околностите на Берлин.

Според човек, запознат с въпроса Tesla ще започне да прави Model 3 и Model Y на мястото, което е близо до предложеното ново летище на града, и ще се стреми да започне производство през 2021 г. 
Новината за завода на Tesla в Европа идва след експанзията на компанията в Шанхай, където първите Model 3 на компанията, произведени в Китай, вече излизат от производствената линия, пише в свой анализ Financial Times. 

“Германският инженеринг е изключителен и това е причината, поради която избрахме Германия за своя завод“, коментира Мъск, добавяйки, че някои от най-добрите автомобили в света са направени в страната. 

Volkswagen Group е на път да се превърне в най-големия световен производител на електромобили, като планира да произведе повече от 22 милиона електрически превозни средства през следващото десетилетие. Новият му Porsche Taycan е пряк конкурент на Tesla Model 3, докато ID.3, първият електромобилен хечбек на VW, трябва да бъде пуснат в продажба през следващата година.

Въпреки че продажбите на Tesla не са намалили значително тези на традиционните германски производители на автомобили, скоростта, с която те е успяла да увеличи производството си, оказва натиск върху VW, BMW и Daimler да ускорят плановете си за електрификация.

Но базираната в Калифорния компания ще се сблъска с твърда конкуренция от страна на Volkswagen, който пое най-големия ангажимент за електрификация от който и да било друг голям производител на автомобили, тъй като индустрията се подготвя за строгите регулации на Европейския съюз за емисиите през следващата година.

Миналата седмица шефовете на германската автомобилна индустрия се срещнаха с представители на правителството на Ангела Меркел в Берлин и призоваха администрацията да направи повече за инсталиране на пунктове за зареждане в цялата страна, за да се засили търсенето на електрически автомобили.

Логично е новата фабрика да бъде в Германия. Германия е най-големият пазар на електромобили в Европа и този с най-голям потенциал, коментира Bloomberg. Германия е страна с някои от най-големите стимули в Европа за купувачите на електрически автомобили. Наскоро страната реши да увеличи максималната субсидия за купувачите на електрически превозни средства до 6 000 евро (6 600 долара) от 4000 евро и да я удължи до 2025 г. Франция, Италия и Словения предлагат приблизително същата сума.

Германското издание Der Spiegel обаче отбелязва, че обещанието на Мъск трябва да се приеме с повишена доза внимание. Предприемачът е известен с нескромното си поведение, като понякога идеите му звучат като научнофантастични истории.

Дали Tesla действително ще реализира до 10 000 работни места в Германия, каквито данни разпространяват някои медии, все още не е ясно. Мъск е почитател на почти пълната автоматизация, визията му е тази на „машина, изграждаща машината“. Конкретно, за произвеждането на електрически батерии ще са необходими само няколко души, вместо това роботите ще извършват основната част от дейността.

Но ако му трябват добри инженери, Илон Мъск знае, че мястото за това е именно Германия - родината на автомобила. Предприемачът изпитва сериозно уважение към експертизата на германските инженери. Само преди няколко години шефът на Tesla дори купи германската Grohmann. Високотехнологичната компания доставя на Мъск технология за автоматизация на неговите заводи. 

Междувременно министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер приветства плановете на американския производител на електрически автомобили Tesla за изграждане на завод в покрайнините на Берлин. Решението за създаване на "свръхмодерна фабрика за електрически автомобили" в Германия е "допълнително доказателство за атрактивността на страната като автомобилна локация", каза още Алтмайер.

Политикът Рамона Поп от партията на Зелените очаква разкриване на хиляди нови работни места във фабриката. "В момента се водят разговори за около 6 000 - 7 000 работни места", каза тя. Освен това в Берлин ще има още „няколкостотин, ако не и няколко хиляди“ нови работни места. Tesla е не само класически автомобилен производител, но и развива активна дейност в областта на софтуера, иновациите и научните изследвания. "Берлин е правилното място, разбира се", категорична е тя.

Според Рамона Поп Tesla може да разчита на субсидии за изграждане на своето производство.