Трейдингът в България - възможности и спънки

Бисер Варчев, основател на Варчев Финанс, в Boom & Bust, 11.11.2017

16:11 | 12 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
Бисер Варчев, основател на Варчев Финанс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бисер Варчев, основател на Варчев Финанс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въодушевлението на европейските пазари е устойчиво, най-малкото, защото е бавно на този етап. Това каза Бисер Варчев, основател на Варчев Финанс, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. "Един от факторите за устойчивост на пазарите в средносрочен план (шест месеца - година и половина) е това доколко бързо се случват нещата. Видяхме, че при американците, с покачването на двата индекса S&P и Dow Jones нещата се случват малко по-бързо и това буди малко по-голям страх при инвестирането на техните пазари". 

"От друга страна през последните 18 месеца европейските пазари систематично, последователно вадят добри показатели. Това е съвсем логично. Това е първата мяра за един пазар дали е балон и дали ще бъде устойчив през идните няколко години". 

В момента пазарът на акции е най-сериозният пазар от гледна точка на възвращаемост, категоричен бе гостът. По думите му причината за това е много проста. Той цитира Уорън Бъфет: Докато печатате пари, докато държите лихвите толкова ниски, хората ще търсят възвращаемост. "Хората не искат 2% за спестените си пари или за свободните си средства". 

Количествените облекчения в САЩ спряха още миналата година. Играят на лихвени проценти, коментира събеседникът. "В Европа ги намалят. Те все още не са свършили. Когато свършат, тогава картинката ще се промени. Но ако приключат, например догодина, ще има поне още една година инерция. Тези напечатани пари, които са раздадени като кредит, продължават да се въртят и отново ще се търси по-висока доходност".  

"Падането на индексите и доходностите няма да стане веднага". 

В момента пазарът е свръхрегулиран, каза Варчев. "Финансовите институции - небанковите и банковите - ако до момента сме били регулирани 10 единици, в момента, от първи януари ще бъдем регулирани 110 единици". 

За клиентите цялата тази регулация означава свръхспокойствие, но залитането в крайности никога не е нещо добро, подчерта гостът. По думите му в момента компаниите създават нови отдели, с помощта на които да се отговори на новите изисквания. На въпроса дали това ще се отрази на цените на услугите, предлагани на клиентите, Варчев каза, че това едва ли ще се случи, защото в България "пазарът е много тънък" и ако се покачат цените, клиентите бързо ще отидат при конкуренцията. 

"Най-важното за един трейдър е дисциплината. На второ място - да имаш трейдинг план, който чрез дисциплината да спазваш сляпо и безусловно. Важи и правилото на Майкъл Джордън за 10-те хиляди часа: ако не си се занимавал с това, което правиш 10 000 часа, няма как да си стигнал нивото, което да ти позволи да правиш постоянно пари, а не днес да губиш, а утре да печелиш. Трябва и да познаваш в детайли инструментите, с които търгуваш. Малко е скучно, но от друга страна Сорос е казал, че ако този бизнес ви е интересен и ви вълнува, най-вероятно не правите пари от него. Не познавам друг начин да се правят пари на борсите. Другият вариант, когато има срив и успяваш да купиш най-евтино. Това се случва рядко. Трябва да чакаш. Но когато се появи шансът, трябва да се възползваш".

Кога и как страхът и алчността могат да бъдат полезни на трейдъра? Кои са секторите и пазарите на които се доверява трейдърът и защо?