Инициатива учи на професионални умения деца от домове

Благовеста Пугьова и Теодора Спасова от Фондация Подарете книга, Boom&Bust, 27.08.2017

21:30 | 27 август 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дори и да има компании, желаещи да назначат на работа деца, излизащи от институции, то те много рядко се задържат повече от три месеца на работа. Именно с тази цел е и инициативата на Фондация „Подарете книга“ „Училище за работа“.

Това коментира в студиото на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust координаторът във Фондация „Подарете книга“ Теодора Спасова. В предаването взе участие и основателят на фондацията Благовеста Пугьова.

„У децата, израснали в домове, липсват много социални умения. Когато си в една институция, където обядът ти, например, е институционално организиран, ходенето на море ти е институционално организирано, нямаш навиците, които се придобиват в семейна среда> това ги прави много неподготвено за живота след това.

Какво представлява инициативата „Училище за работа? Това е една ролева игра, в която взимат участие деца от домовете, която има за цел да ги подготви за намирането на работа чрез едноседмични интензивни обучения. Младежите се разделят на групи, представляващи своеобразни „фирми“, в които децата заедно с доброволци в една почти реална обстановка симулират работа в сектори като IT, ресторантьорство и др., разказаха гостите в студиото.

Какви са постиженията на фондацията една година след последното гостуване на Пугьова и Спасова в студиото на Boom&Bust? Вижте във видеото.