Трябва да се върви към намаляване на задлъжнялостта в САЩ

Йонко Чуклев в InvestOr, 05.06.2016

10:09 | 6 юни 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намаляването на задлъжнялостта на необходимо за Съединените щати. Това заяви в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Йонко Чуклев. Той е победител в конкурса на Investor.bg за икономическо есе по повод 15-ата годишнина от създаването на финансовия и икономически портал.

По думите му въпреки „огромния обем на сливанията и придобиванията и обратните изкупувания очевидно американските компании не са намерили приложение на свободния си кеш“. „Според мен трябва да се върви към подобряване на съотношението дълг/капитал в корпоративния и публичния сектор в САЩ“.

Според Чуклев Федералния резерв ще повиши отново лихвите през септември. „От историческа гледна точка центалните банкери ще са по-консервативни през летните месеци“, отчете той.

Texнологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова представи най-горещите хардуерни тенденции в хардуера през първата половина на 2016. По думите й едно от нещата, което набира все по-голяма сила напоследък е виртуалната реалност, „тъй като дава много възможности и на потребителите, и на бизнеса“. „Прогнозата на Forrester Research e, че ще бъдат продадени 52 млн. броя очила за виртуална реалност до 2020. Върви се смело към това потребителите да купуват (очила – бел. ред.) дори за ползване вкъщи“, отчете Кирилова.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев направи сравнение на паричната политика и растежа на БВП на Австралия и Швеция. Две държави, които нямат почти никакви допирни точки – различно географско положение, различни мащаби, различни култури, но еднакви показатели що се касае до икономическото развитие в последните 4 години. По думите му тенденцията може все пак да се наруши, ако новият гуверньор на Австралийската централна банка, който ще стъпи в длъжност през есента, промени досегашната парична политика на страната.

Вижте двете части на InvestOr: