Какво да очакваме от сезона на отчетите в САЩ

Invest/Or?, 17.04.2016

11:45 | 18 април 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогнози за по-слаби финансови резултати за американските компании през първото тримесечие на 2016, но и позитивни очаквания за фондовите пазари за годината като цяло. Тези тенденции коментираха председателят на Асоциация на трейдърите в България (АТБ) Васил Банов и мениджърът „Продажби“ в Pioneer Investments Десислав Василев в седмичното обзорно пазарно предаване Invest/Or? по Bloomberg TV Bulgaria.

И двамата определиха първото тримесечие на 2016 за финансовите пазари като силно волатилно. Това обаче не е било повод за съществени опасения, защото водещите индекси на борсите в САЩ отново тръгнаха нагоре. Въпреки че Васил Банов очаква интересни пазарни движения през октомври, експертите не допускат нова финансова криза през гази година и считат, че бичият тренд, който навърши 7 години, ще продължи.

Банов и Василев коментираха, че всеки спад на пазарите е възможност за покупка и подчертаха, че движенията на борсите трябва да се следят внимателно, за да се открият добри инвестиционни възможности.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев обърна внимание на прогнозите за спад на печалбите на компаниите, влизащи в състава на широкия американски борсов индекс S&P 500. Ако очакванията за понижение на печалбите за първото тримесечие на 2016 от 8-9% на годишната база се сбъднат, то това ще бъде четвъртото поредно тримесечие с по-ниски печалби. За последно подобна негативна серия имаше в периода от последното тримесечие на 2008 до третото тримесечие на 2009, който съвпада с едни от най-тежките месеци на финансовата криза.

Сред факторите за незадоволителните финансови резултати на компаниите Банов и Василев откроиха поевтиняващите суровини, валутните изменения и най-вече – промяната в курса на долара. Експертите обърнаха по-голямо внимание на компаниите от енергийния и финансовия сектор, за които се прогнозира най-голям спад на печалбата и приходите. Положителни са очакванията най-вече за секторите телекомуникации и здравеопазване.

Председателят на АТБ смята, че финансовите резултати на енергийните компании модат да бъдат изненадващи, защото като цяло очакванията в момента са много песимистични. Според него е много трудно да се предскаже до каква степен им влияе ниската цена на петрола.

По думите на Десислав Василев от Pioneer Investments през 2016 трябва да внимаваме за прогнози или действия от страна на компании или централни банки, които са извън консенсусните.

Според експертите референдумът във Великобритания за излизане или оставане в Европейския съюз, действията на централните банки, изборите в САЩ и ефектът от включването на китайския юан в кошницата от валути на МВФ ще бележат пазарната 2016.

В традиционния обзор на някои от по-важните събития за следващата седмица Радина Колева от Investor.bg открои заседанията на централните банки на Турция и Швеция и срещата на Европейската централна банка. Сезонът на отчетите в САЩ ще продължи с финансовите резултати на едни от най-големите инвестиционни банки, измежду които Morgan Stanley и Goldman Sachs.

Банов и Василев бяха на различни мнения за ефективността и ефикасността на паричната политика на Европейската централна банка, която ще проведе поредното си заседание на 21 април. Председателят на АТБ мисли, че няма нужда от повече облекчения, докато мениджърът „Продажби“ в Pioneer Investments коментира, че ЕЦБ едва ли ще преустанови количествените улеснения в близко бъдеще.