Как се стигна до осъдителната присъда за България заради мръсния въздух

Иван Велков, общински съветник в Столична община, Invest/Or, 09.04.2017

21:00 | 9 април 2017
Обновен: 15:26 | 10 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Решението (на съда на ЕС да осъди България заради мръсния въздух – бел.ред.) е странно, но не и изненадващо. Вижда се, че не сме успели да покажем резултати в изискванията, които сме приели още с подписването на договора за присъединяване към ЕС, което се случи още преди 10 години и в който е разписано ясно какви ангажименти към общоевропейските правила и процедури. Също така през последните 3 години не сме успявали с аргументи да обясним защо се бавим, защо не сме предприели всички необходими мерки и колко още време ще ни отнеме включването ни в някакъв нормален и функциониращ общоевропейски механизъм за справяне с проблема.

Така коментира в предаването Invest/Or с водещ Велко Каменов осъдителната присъда на съда на ЕС срещу България заради лошото качество на въздуха общинският съветник в Столична община от партия „Зелените“ Иван Велков.

Планове има, изпълнение няма

„Драстичното изоставане идва на ниво институции, а не на ниво държава. Трябва ясно да посочим кои са виновните за това. Приемането на планове и стратегии е задължително, но не достатъчно условие. Към днешна дата всяка голяма община, както и на ниво министерства, има документи, които би трябвали да са насочени към справянето с този проблем. Лошото е, че няма последващи конкретни изпълнения на тези заложени програми или те са толкова частични, че не са успели да предотвратят срамния факт да бъдем осъдени за нещо, което ние самите сме най-заинтересовани да не се случва“, допълни гостът в студиото.

А сега накъде

„Най-същественият въпрос е какво правим оттук нататък. Пожелателните и препоръчителни мерки няма да доведат до бърз ефект, защото огромна част от проблема е толкова дълбоко вкоренен в цели сектори и индустрии, че без законодателни и нормативни промени няма да променим рязко и категорично положението“, категоричен бе Велков.

Вижте повече: