Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

До 2024 година петролният и газовият пазар няма да се балансират

Васко Начев, енергиен експерт, "Клуб Investor", 27.11.2021

21:10 | 27 ноември 2021
Обновен: 21:38 | 27 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Краткосрочната тенденцията за петролния пазар е за лек спад, но до 2024 година пазарът няма да бъде нормализиран. Това каза Васко Начев, енергиен експерт, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. До същата година, 2024 година, няма да се балансира и пазарът на газ, категоричен бе гостът. "Търсенето до 2024 ще нараства с 2,2% на годишна база. Около 160 млрд. куб. м. повече газ ще бъдат необходими на пазара" до посочената година. 

По повод освобождаването на 50 млн. барела от американския държавен резерв гостът каза, че "това няма да се отрази по никакъв начин на световните пазари". "Пазарът реагира само на съотношението в цената долар-евро. Винаги, когато се покачва цената на долара, цената на нефта леко върви надолу". 

"Обратният тренд за икономическото възстановяване е в ход и пазарът реагира единствено на него. Видяхме през 2020 година как стремглаво вървеше надолу. Такива палиативни мерки, като освобождаването на петрол от държавния резерв на САЩ, няма как да окажат влияние на картела ОПЕК+. Контролът е изключително добре овладян и механизмите работят безотказно". 

"Базовите мощности отиват вече на заден план. Ако ние правим стратегия на база базови мощности нещата ще бъдат провалени в много краткосрочен времеви диапазон", така Начев коментира темата за бъдещето на българската енергетика. Според него при политическите преговори за българско правителство в енергийната тема доминира политическото говорене. 

"Голяма е разликата между политическото говорене и необходимите реални дествия, нужни за промяна на енергетиката като начин на организация. Не се споменават, по какъвто и да било начин причините, които са довели до сегашното състояние. Трябва да се направи такъв анализ и на тази база да се търсят устойчиви решения. Надявам се да се навлезе в дълбочина, за да се намерят варианти". 

"Крайно време е в България понятието "енергийна бедност" да бъде изпълнено със съдържание", каза още гостът. Той обясни, че трябва да се определи една, по-ниска, цена за определен обем консумирана енергия на домакинство (екзистенциален минимум), а "от там насетне да отиваме на реалната цена". "В България търсим да има справедливост, а не солидарност. Българското общество страда от липса на справедливост". 

Как трябва да тълкуваме графиката на Американската агенция по енергетика с дългосрочната прогноза за американския енергиен пазар до 2050 година и защо е важно да наблюдаваме тенденциите именно чрез поглед към американския пазар? Каква е ролята, която Русия играе в ОПЕК+? По какъв начин решението, държавни земи в САЩ да не бъдат проучвани за шистов газ оказа влияние върху цената на газ и петрол? Какво ще се случи с четрите български газови проекта, които са в прироитетите на ЕК и могат да получат по-бързо финансиране? Защо е "безумие" да се говори, че Галата може да стане газохранилище? Липсата на интерес от страна на Газпром за разширяване на Чирен ли е причината този проект да не се случва?

Повече вижте във видеото.