Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пазарите се вълнуват единствено от действията на централните банки

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, „Клуб Investor“, 21.08.2021 г.

21:31 | 21 август 2021
Автор: Даниел Николов

Всички монетарни регулатори трябва много да внимават кога ще кажат, че спират стимулите, защото това ще има огромно отражение върху пазарите. Инвеститорите в момента не се интересуват от инфлацията и резултатите на компаниите, а докога ще продължат високите нива на ликвидност. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Капиталовите пазари са толкова далеч от фундамента, че няма смисъл да се наливат там средства за борба с инфлацията.

„Това което интересува сега капиталовите пазари и пазарите на стоки е дали масата пари ще продължи същата и да расте, и дали ще има ликвидни стимули. Инвесторите в акции май отдавна не ги интересува какви са резултатите на компаниите, инфлациониите очаквания", каза Ваньов.

Фундаментът е променен от преди 10-15 години. Даже да премахнем изведнъж въздействието на коронавируса, пазарът „не само няма да мръдне, но може и да се притесни донякъде, защото ако изчезне Covid, изчезва основната причина да имаме количествени улеснения и фискални стимули. Пазарите може да не знаят накъде да поемат“, защото в момента само следят действията на централните банки.

Всички монетарни регулатори трябва много да внимават кога ще кажат, че спират стимулите, предупреди Ваньов.

The Federal Open Market Committee (FOMC) призна, че има инфлация и че не е изключено да видим намаляване на количествените улеснения до края на годината.

„Езикът им беше доста двуяк – казаха, че не е неочаквано, но те са готови и ще следят изключително много и развитието на Covid картината. В момента се намираме в едно разкрачено положение – от една страна от FOMC, че е необходимо някакво действие с цел удържане на инфлацията, а от друга, както и всички монетарни регулатори, се притесняватдали не е твърде рано и какво ще се случи“ през есента с нови вълни на коронавируса и новите варианти, каза Ваньов.

Ще има корекция на пазарите, когато видим по-сериозни инфлационни отчитания „специално в САЩ“. В този момент централните банки ще трябва да спрат стимулите, зашото повишената инфлация може да доведе даже и до социално напрежение, прогнозира Ванзов. „Всички цени се покачват, а заплатите малко или много са в стагнация, особено за хората, които са в най-уязвимите групи по доходи.“ В противен случай, регулаторите рискуват да изпуснат нещата от контрол, допълни той.

Трябва да се изчакат няколко месеца, за да се види какво ще бъде въздействието на новите вълни на коронавируса и евентуални нови затваряния. Икономиките свикнаха да работят в условия на Covid-19, но не може да се правят сигурни краткосрочни прогнози за пазарите, каза Ваньов.

„В дългосрочен хоризонт акците си остават инструмент, в който може да се съхрани стойност, и в един момент ще се върнат към фундамента си за защита от инфлацията.“ Времето да се направи една инвестия е ключово, допълни Ваньов. 

Намаляването на ликвидните стимули ще има и голям негативен ефект върху цената на биткойн, прогнозира той.

Опасенията за нови затваряния са и причина за най-ниските цени на петрола от май месец насам – под 65 долара за барел. 

Ниските цени може да имат връзка и с евентуалните договорки между Китай и талибаните в Афганиста, смята Ваньов.

„Афганистан стои между Иран и Китай, а Иран притежава едни от най-големите петролни залежи в света. Сделката е ясна – става дума за един петролопровод, който да заобиколи Пакистан и други страни с американско влияние и да осигури на Китай пряк достъп.“

Какво се случва на валутния пазар, настроенията на ЕЦБ за инфлацията, какви други ефекти може да има спирането на ситмулите може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.


Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.