Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ръстът на Big Tech се изчерпва, но идват новите 5G индустрии

Преслав Райков, финансов анализатор, „Клуб Investor“, 03.07.2021 г.

21:03 | 3 юли 2021
Обновен: 21:37 | 3 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Пазарите в Европа и САЩ отбелязват рекордни ръстове след първото полугодие, но инфлацията започна да се усеща прекалено много, особено в САЩ. Огромният пандемичен ръст на големите технологични компании може да е към края си, като капиталите се пренасочват към сектори с по-добра възвращаемост. Това заяви Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Инфлацията започна да притеснява инвеститорите, централните банкери, но и компаниите, които вече усещат натиск да покачват заплатите. Федералният резерв на САЩ загатна за ускорено вдигане на лихвите и предупреди пазарите да не приемат плана за намаляване на балансите като нещо, свързано с лихвените проценти. Фед в момента е на всички пазари и иска да изтегли капитал от тях. Бонд пазарът е изчезнал и на него са останали само централни банки.“

Един от ефектите ще бъде падане на цените на активите. “Фед ще започне постепенно да изтегля ликвидната подкрепа и изкупуването на облигации, които в момента са около 120 млрд. долара месечно. Инвеститорите ще се насочат към по-сигурните активи“, прогнозира Райков.

През първите шест месеца на 2021 г. ръстовете на индексите в САЩ бяха двуцифрени (Dow Jones – 13%, S&P500 – 15%) , повечето задвижвани от т. нар. „стара икономика“, което вече включва и големите технологични компании, каза Райков.

Новите коронаиндустрии

Големият ръст на Big Tech компаниите може да се е изчерпал, коментира експертът. „Или ще се задържат на тези нива, или ще видим спад при големите технологични компании. Ръстът е ограничен. Капиталите, които използваха този сектор като риск убежище, започнаха да отиват в други сектори с по-добра възвращаемост.“

Новите иновативни индустрии, които бяха предначертани от коронакризата, обещават да растат и след това – телемедицина, технологии за отдалечена работа. Тези сектори ще се възползват от развитието на нови практики и технологии, но и от по-голямата скорост на обмен на данни през 5G мрежата.  

„Китай, Индия, и Африка са пазари, които могат да бъдат изключително повлияни от телемедицината, защото в много от тези места липсва достъп до адекватно и бързо здравеопазване. Огромният тренд ще породи компании, които ще могат да стъпят и в развиващите се пазари.“

Това е сектор, който е с по-дългосрочен хоризонт на развитие, предупреди Райков, но подобни компании ще се превърнат в лидери като Facebook и Apple. 

Пандемични ефекти и биткойн

Има опасения на пазарите от въздействието на новия „делта“ вариант на коронавируса, особено в Европа. „Ако видим отново затваряне на икономики, това може да повлече крехкото възстановяване.“

Пазарът на труда в САЩ се възстановява с добри темпове, а във Великобритания има оптимизъм заради очакванията за увеличаващи се нива на потребление с отварянето на икономиките, породени от големите спестявания, натрупани по време на пандемията. Райков прогнозира и нови годишни рекорди за потребителско харчене в САЩ.

Огромният ръст на цените на имотите в САЩ не трябва да се сравнява с балона  през 2007-2008 г., смята Райков. „Сега има по-високо качество на портфейлите в недвижими имоти.“ През последните три години евтиният капитал се насочи към тях като защита от евентуално покачване на лихвите, добави той.

Възвращаемостта от бизнес имотите няма скоро да се върне на предпандемичните си нива, но не може да се очаква спад при жилищните имоти, смята Райков.

Има потенциал за растеж в добивната индустрия заради световните инфраструктурни проекти, като този на администрацията на САЩ, коментира Райков. Медта премина рекордни нива от 10000 долара/тон, даде за пример той и добави, че растежите се стимулират и от нарушените вериги за доставки.

Биткойн все още се обучава като актив как да реагира на новини и е изключително волатилен, като голямо влияние за неговото развитие ще имат действията на регулаторните органи, смята Райков. „Много от регулаторите започнаха свои проекти, а блокчейн технологията е изключително приложима и работеща в момента“, каза той и добави, че не може да се очакват резки покачвания, сравними с последните месеци, в дългосрочен план.

Повече за настроенията на пазарите, перспективите пред големите технологични компании, новите бизнеси, и кризата с чиповете може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.