Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Предстои цикъл с плавно повишаване на лихвените проценти

Преслав Райков, финансов анализатор, “Клуб Investor”, 11.06.2021 г.

21:30 | 12 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Пазарите в САЩ, Европа и Азия задържаха ход тази седмица заради очакваните данни за инфлацията от Федералния резерв на САЩ и обявените действия на Европейската централна банка. Макар да не бяха обявени резки движения, централните банки вече подготвят пазара за по-високи лихвени проценти. Това заяви Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

“Предстои цикъл с плавно повишаване на лихвените проценти в САЩ и Европа. Това ще бъде много добре комуникирано и централните банки вече започнаха да подготвят пазара. Бившият централен банкер на САЩ Джанет Йелън вече коментира, че един такъв подход би бил добър за стимулите, които се предлагат”, каза Райков и добави, че подобни нагласи се чуват и  в Европа.

В България и по света се наблюдава леко повишавана на лихвените проценти по потребителски и ипотечни кредити, но това не е свързано с действия на централните банки, а е измерение на по-локални процеси, анти-циклични буфери и изключителните ръстове на някои икономики, коментира финансовият анализатор.

“Инфлацията не е основният фокус на инвеститорите, те бавно започнаха да разбират, че тя ще бъде преходна и ще се коригира с възстановяването на икономиката. Имаме яснота от централните банки, че няма да има рязко повишаване на лихвените проценти или свиване на балансите”, коментира Райков и прогнозира, че с “прегряването” на икономиките и завръщането на предпандемичните нива на потребление може да се очаква затягане на монетарните инструменти през първата половина на 2022 г.

Дълговете, натрупани след изсипването на пари от централните банки, трябваше да се използват по предназначение – за временна подкрепа за икономиката през пандемията. Но както и след кризата от 2008 г., това краткосрочно решение създаде зависимост и ще бъде трудно да се изтегли чрез обратното прибиране на този капитал, каза Райков.”Това поражда шокове в редица пазари и сектори. Вдигането на лихвите с идването на инфлацията ще създаде огромен проблем в обслужването на тези дългове. Много от компаниите и страните, които използваха този безплатен ресурс, могат да изпаднат в дълбока криза.”

Инфлацията ще продължи да се покачва в следващите три до шест месеца, прогнозира Райков. “Вече виждаме рекордни ръстове в България. Това, което вещае колко много може да се покачи инфлацията, е колко бързо ще излезем от пандемичния начин на работа и на живот. Инфлацията ще направи своя пик заради отварянето на икономиките и ще се стабилизира – тогава ще видим дали е циклична, както твърдят централните банкери, или ще остане.”

Това ще даде своето отражение и на изключително затегнатия пазар на труда и завръщането на работници.

“Много компании ще са притискани от своите служители за увеличаване на заплащането.”

Основният ръст на обявените 3.5% инфлация на годишна база в САЩ дойде през последните четири месеца, каза Райков. Според него реалната инфлация, която усещат потребителите, е още по-висока понеже Фед и статистиката премахват волатилните цени на хранителните стоки и енергията.

“Хранителната индустрия видя ръстове от 150-200% при цените на някои стоки, така че реалната инфлация е доста по-висока, може би над 4.5%.”

Фед не гледа храните и енергоносители заради резките промени в техните цени, обясни Райков, като цели да даде представа за “реалната инфлация в по-широката кошница в по-дългосрочен мащаб”.

Акциите на пазарите в САЩ се консолидират на рекордни нива, има ръстове на NASDAQ  и S&P500, тъй като инвеститорите имат по-голяма яснота за бъдещето, коментира Райков. “Пазарът е образно разделен на три сектора – един сектор на компании за електронна търговия и услуги с изключително огромен ръст по време на пандемията, който в момента започва да се охлажда; друг сектор са компаниите, които тотално се сринаха, но сега бавно се възстановяват. Най-интересен е пазара на нови бизнеси, създадени през кризата, които ще са моделите в бъдеще – те ще задвижат огромни бизнес бизнес сектори като телемедицина, дистанционна работа и услуги.”

В сравнение европейските пазари са били доста спокойни – данните за икономиката са доста обнадеждаващи и регионът не е навлязъл в очакваната двойна рецесия. “Акциите в Европа основно следят лихвените нива” и вече не се влияят от политическите различия на държавите в съюза от последните месеци, смята Райков.

Финансовият анализатор очаква спад в цените на петрола. “Достигнатите цени са изключително движени само от решенията на OPEC и желанието на страните-членки да запазят високите си приходи”, каза Райков. Според него Иран ще се стреми да постигне ядрена сделка със САЩ, за да може да изнася по-големи количества. Цените ще се повлияят и от пускането на пазара на големите запаси от суровина, които в момента стоят на съхранение. Петролният сектор в САЩ ще бъде под увеличен натиск както от администрацията на президента Джо Байдън, така и от климатичните активисти.

Криптовалутите преживяха изключително голям срив в последните дни и все още не може да се сравняват със златото като предпазна инфлационна мярка, коментира Райков. “Цените на крипто бяха изключително раздути в най-тежките дни на пандемията. Очаквам тази изключителна волатилност да продължи.” 

Повече за пазарната волатилност и настроенията на инвеститорите може да гледате във видеото.


Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.


Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.