Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

До 10 години ще се разплащаме с дигитални валути

Николай Стойков, финтех експерт, Клуб Investor, 13.03.2021

21:02 | 13 март 2021
Автор: Николета Рилска

До 10 години ще намерим алтернативен начин да се разплащаме освен с карта във физическите магазини, което най-вероятно ще се пренесе и при онлайн търговията. Ще се разплащаме със сигурност с дигитални валути и виждаме и, че централните органи не се противат, защото потребителите го искат. Това заяви Николай Стойков, финтех експерт, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Стойков все пак има много дълъг път, преди създаването и приемането на дигитални валути от централните банки.

“Има един огромен риск”, отбеляза Стойков.

“Дигиталната валута, въвеждайки се от и бидейки под владение на централните банки, би отнела ресурс от банковия сектор. Единственият шанс банките да запазят ресурсите на своите клиенти е чрез допълнителни условия, като превод на заплата например, които към момента са свързани основно с кредитирането”.

По думите на госта пандемията спомага за по-бързото възприемане на дигиталните продукти от страна на потребителите.

“Основната причина, поради която потребителите се насочват към финтех, е обслужването и безпроблемите операции”.

Стойков посочи, че финтех компаниите искат банков лиценз, защото в момента, ако оперират под друга форма, “животът им е много по-труден”.

По отношение на това дали банките у нас са притеснени от такива дружества той посочи, че секторът се държи доста устойчиво, не показва признаци на притеснение, не е започнал да намалява таксите си.

Според госта бумът на криптовалутите не е свързан с този във финтех сектора, а по-скоро е продиктуван от желанието да се намери място на парите, което да носи доходност.

“Бумът във финтех сектора се дължи на това, че финтех решава основен проблем - бързите разплащания, без да трябва да си на определено място физически”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.